IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung спира телефоните с Windows Phone от 2012 г.

Южнокорейската компания ще залага на собствената си операционна система Bada и на Android

09:45 | 13.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Постепенно Samsung се отказва от Windows Phone. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Постепенно Samsung се отказва от Windows Phone. Снимка: Ройтерс

От края на 2012 г. Samsung ще спре производството на мобилни телефони с операционната система на Microsoft - Windows Phone 7 (WP7), предаде сайтът на феновете на марката чрез Twitter. Причината е, че компанията иска да наложи собствената си операционна система - Bada, която в момента се приема по-добре от пазарите от WP7.

Наскоро американската компания за пазарни изследвания Gartner публикува анализ за пазарните дялове на мобилните операционни системи, според който Bada на Samsung държи 1,9% от пазара, докато делът на Windows Phone 7 е 1,6%.

В момента Samsung залага на три операционни системи в смартфоните си – успешната поредица Galaxy е снабдена с Android на Google, на моделите Omnia е инсталирана Windows Phone 7 или предшественикът - Windows Mobile 6.5, а устройствата от серията Wave са със собствената операционна система Bada, от която наскоро бе представена версията 2.0.

На изложението за потребителска електроника IFA в Берлин Samsung представи нови устройства с Android и Bada, но нито един смартфон от серията Omnia (с WP7), въпреки че само преди няколко седмици по време на пресконференция Microsoft представи нов смартфон на корейците с Windows Phone в стила на флагмана на Android - Samsung Galaxy S2. И така, в момента единственият актуален смартфон с WP7 на азиатския производител е Samsung Omnia 7. 

В края на август Samsung Electronics представи 3 модела смартфони, качени на нейна собствена операционна система. Те са резултат от опитите за разширяване на пазарния дял в ниския пазарен сегмент и на диверсифициране на продуктовите линии, концентрирани силно върху системата Android на Google Inc. Моделите от серията Wave, базирани на Bada, отразяват промяната на стратегията й от чист производител на хардуер към по-голяма концентрация върху софтуера, писа Ройтерс. 

Освен слабия пазарен старт на Windows Phone, друга причина за решението на Samsung може да е засилващата се конкуренция от страна на другите производители. Само в Европа например тайванският производител HTC предлага шест смартфона с WP7. На изложението IFA например HTC представи своя нов водещ модел HTC Titan. Освен това се очаква, че до 2012 г. Nokia ще има двуцифрен брой смартфони с Windows, с което ще се опита да закрепи поразклатените си пазарни позиции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още