IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианският БВП нарасна слабо през второто тримесечие

Все пак ръстът от 0,3% е по-голям от онези 0,1% за първото тримесечие на годината, като правителството отказва да коригира годишната си прогноза за ръст от 1,1%

13:24 | 10.09.11 г.
Италианският БВП нарасна слабо през второто тримесечие

Икономическият ръст в Италия остава бавен и през второто тримесечие заради по-ниския ръст на износа и слабото вътрешно търсене, добавяйки притеснения, че мерките на строги икономии, насочени към поставяне на държавния дълг под контрол, свиват икономиката на страната, съобщи Bloomberg, като се позова на окончателните данни на италианския статистически институт.

Брутният вътрешен продукт е нараснал с 0,3% на тримесечна база, което напълно отговаря на предварително оповестените числа, докато през първото тримесечие бе 0,1%.

На годишна база икономиката е нараснала с 0,8%.

„Поглеждайки напред, данните за третото тримесечие най-вероятно ще покажат по-мрачна картина“, заяви Паоло Пицоли, икономист в миланския клон на  ING Bank NV.

Според оценките на банката за трите месеца до септември италианската икономика ще се свие с 0,2% и ще остане без промяна през четвъртото тримесечие.

Страната се бори да убеди инвеститорите и Европейската централна банка, че може да контролира финансите си, след като разпространението на кризата на държавния дълг в еврозоната повиши доходността по италианските облигации, преди ЕЦБ да започне изкупуването им на 8 август.

Горната камара на италианския парламент одобри план за икономии на стойност 54 млрд. евро на 7 септември, който трябва да балансира бюджета до 2013 г. и да осигури продължаване на програмата на ЕЦБ за изкупуване на италиански ДЦК.

От Организацията за икономическо сътрудничество и развитие обявиха в четвъртък, че очакват италианският БВП да се понижи с 0,1% през третото тримесечие и да нарасне със същата стойност през четвъртото.

„Ще бъде интересно да се наблюдава какво ще стане с вътрешното търсене, особено догодина, тъй като финансовото затягане, планирано от правителството, изглежда ще натежи върху потребителските разходи“, заяви Фабио Фоа от лондонския клон на Barclays Capital. „Спестяванията са значим буфер за потребителите, смекчаващи отражението на финансовите икономии върху частното потребление“, добави той.

Разходите на домакинствата са нараснали с 0,2% през второто тримесечие, което е повече от ръста от 0,1%, регистриран през предходния аналогичен период.

Стойността на изнесените стоки е нараснала с 0,9%, докато през първите 3 месеца на годината увеличението бе от 1,1%.

Правителството не коригира прогнозата си за икономическия растеж на страната от 11 април, която предвижда ръст от 1,1% през тази година и от 1,3% през 2012 г. На 13 август италианският министър на финансите Джулио Тремонти обяви, че застава зад тези числа.

Най-голямата италианска банка UniCredit SpA обаче понижи прогнозата си за ръст на БВП до 0,6% през тази година от 1,1% и до 0,4% догодина от 1,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още