IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нееднозначни реакции след речта на Обама за заетостта в САЩ

Вижте какво мислят за мерките, предложени от американския президент Мохамед Ел-Ериан, Марк Фабер и нобеловият лауреат за икономика Пол Кругман

18:28 | 09.09.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Президентът на САЩ Барак Обама.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на САЩ Барак Обама. Снимка: Ройтерс

Пакетът от мерки за стимулиране на заетостта, предложен от американския президент Барак Обама може да насърчи растежа на щатската икономика с 1 до 3 процентни пункта през 2012 г. и да създаде 1 млн. нови работни места, понижавайки безработицата в страната с половин процентен пункт, съобщава Ройтерс, цитирайки първоначални оценки на анализатори.

Несигурността разбира се произтича от това, дали доминираният от републиканците Конгрес ще одобри пакета на стойност 447 млрд. долара в неговата цялост  – малко вероятна перспектива в светлината на републиканските критики, че програмата за икономически стимули, струвала на бюджета 830 млрд. долара през февруари 2009 г., не е успяла да възстанови икономиката и единствено е довела до раздуване на бюджетния дефицит.

Според анализаторите, ако програмата бъде приета в нейната цялост, което е малко вероятно, до края на 2012 г. тя ще понижи безработицата до 8%, от сегашните 9,1%.

Ел-Ериан: Белият дом най-сетне призна дълбочината на кризата със заетостта

„Съдейки по въздействащата реч на Обама, щатската администрация най-накрая признава дълбочината на кризата на пазара на труда и нуждата от цялостно решение на проблема“, посочва изпълнителният директор на Pimco Мохамед Ел-Ериан, по повод на предложения от Вашингтон план за стимулиране на заетостта.

„Програмата предоставя реална възможност за преодоляване на структурните препятствия пред икономическия растеж и заетостта. Ефективността й обаче е заложник на два фактора, които предстои да бъдат изяснени през следващите дни“, казва Ел-Ериан цитиран от CNBC.

„Добрата новина е, че след болезненото и за мнозина необяснимо забавяне, администрацията най-после се преориентира от досегашната серия от неефективни и половинчати мерки към цялостна програма за преодоляването на ключови препятствия пред създаването на нови работни места“, допълва Ел-Ериан.

Лошата новина е, че ефективността на програмата далеч не е гарантирана и причините са две, коментира той.

„Първо, трябва да изчакаме до следващата седмица, за да разберем подробности за фискалния компонент на програмата. Необходимо е разходите за програмата да бъде компенсирани с адекватна данъчна реформа и ограничаване на бюджетните разходи в средносрочен план“, казва Ел-Ериан. „Второ, не е ясно как подобна центристка програма ще спечели подкрепата на силно поляризирания Конгрес“.

„Ако това все пак се случи, речта от четвъртък може да даде старта на възстановяването за американската икономика“, прогнозира икономистът.

Фабер: Речта на Обама е „пълна шега“

Речта на президента Обама може и да се е харесала на Ел-Ериан, но не и на Марк Фабер, издателят на доклада „Gloom, Boom and Doom“.

Пакетът е „още един пълен провал за кейнсианската икономика и практика на зловредни интервенции“, казва Фабер, цитиран от CNBC. Според Фабер речта звучи като „пълна шега“ на фона на приказките за понижаване на бюджетните дефицити.

Кругман: Новия план на Обама е доста по-добър, отколкото очаквах

„Аз бях приятно изненадан от новия план на Обама, който е доста по-смел и добър, отколкото очаквах“, пише Пол Кругман, носител на нобелова награда за икономика и преподавател в Университета в Принстън в коментар за New York Times.

„Планът не е чак толкова смел, колкото ми се искаше, но ако се превърне в закон, той чувствително ще понижи безработицата“.

„Разбира се това е малко вероятно поради опозицията на републиканците“, допълва Кругман. „Нито пък е вероятно да се случи нещо друго, което може да помогне на 14-те млн. безработни американци и това е както трагедия, така и престъпление“, посочва той.

Странно е, но „водещи републиканци се обявиха срещу понижаването на данъците – ако не по принцип, то поне когато то е от полза на работещите американци, вместо на богатите и корпорациите“, пише Кругман.

Републиканците се противопоставят и на валутната политика на Федералния резерв (Фед). В сряда умереният републикански кандидат в надпреварата за Белия дом Мит Ромни декларира, че ако бъде избран, ще смени шефа на Фед Бен Бернанке.

На практика, Бернанке просто се опита да направи нещо по въпроса с безработицата, пише Кругман.

Другият основен кандидат на републиканците и виден представител на Чаеното парти, Рик Пери, заявява, че Бернанке „трябва да бъде изритан безцеремонно и че с него трябва да се разправят по доста неприятен начин“. Така че за момента водещите републиканци са срещу каквито и да е мерки, които могат да доведат до понижаване на безработицата, коментира Кругман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Паричната система при капитализма е игра на финансова пирамида. Нови дългове се правят, за да се покриват стари. Изплащането на дълговете е невъзможно, тъй като самата монетарна система не го позволява. Хората се заблуждават в илюзията, че ако има икономически растеж, то новите печалби ще покрият старите дългове. Експанзията на дълговете обаче е многократно по-бърза и до голяма степен независима от всякаква реална икономика. Покриването на дълговете е невъзможно по простата причина, че системата е създадена без разум. По-точно създадена в условия на пазарлък и надлъгване и правилата предпочитани от най-алчните и безскрупулните просто са се наложили. Така в капиталистическата пазарна икономика е заложена измамна цел - облагодетелстване на силните на деня, а не обществено развитие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Dow Jones Industrial - 11,240 е сега! Много скоро ще е на ниво около 5000. Започва Третата вълна надолу на Уолстрийт, която ще е падане "Като на пиано от 10-ия етаж" и обикновенно се образува за около 3 месеца, но днес "електронното стадо", може да направи събитията да се развият и много по-бързо! Следва, освобождаването на тонове "Ценни виртуални книжа" от "набутаните инвеститори" които после трябва да се обърнат набързо от долари в Злато или други Валути...?! А както знаем, реалната цена на долара е около 0,04 сента. Така че, и долара ще се срива заедно с Уолстрийт, а Златото и другите валути ще растат(без евро и японски йени)!!! Еврото се срива автоматично с краха на фондовите борси! Край на ЕС, на еврозоната и еврото! Еврото вече започна с "дълдисването", спрямо Паунда, Канадския и Австралийския долар! Как ви звучи, индекса Dow Jonson, на ниво 1000 до края на годината? Тригодишно разминаване в 5 вълни, на всички индикатори спрямо индекса, само едно означава: Фалит! Който ще се случи от 3 до 6 месеца......и после следва да се създаде новата финансова система в която повече няма да има място за.....Фалшивата система основана на измами и банкови манипулации - "казиното"на NYSE, New York Stock Exchange. И къде ще са тогава хората от ЕС.....на улиците естествено, във всеки европейски град и държава, ще има международен хаос и хаоса ще дойде от Америка....защо ли...??? И Русия ще започне да продава газ и петрол и суровини в Рубли ......защо ли...???Изводите си ги направете сами! Бъдете готови за най-лошото! И после следват Чиповете така наречния електронен концлагер, парите няма да ги има....!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
ФЕД не е на ничия страна , той е на страната на кеша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
"Обама: САЩ не са застрашени от нова рецесия":Естествено, нали вече имате над 200 годишен опит в печатането на хартийки без покритие. Когато ФЕД напечати долари и ги даде като заем на американците, те се задължават към ФЕД (всеки месец правителството на САЩ плаща на ФЕД стотици милиони...) Обаче зелените хартийки отиват да разпределят стоките на световния пазар, при което производителите на реални стоки получават в замяна долари. Те (световните производители) именно са реалните кредитори на САЩ, докато ФЕД е нещо като виртуален кредитор. Макар до сега брадатите и плешиви евреи от ФЕД да са били на страната на САЩ, след натрупване на достатъчно напрежение , ФЕД може да прехвърли подкрепата си на срещуположната страна, тоест да застане срещу САЩ. Вярно е това, че ФЕД прави помен с чужда пита, обаче все пак някои са яли и пили, а щом са яли и пили, ще трябва и да плащат. Някой ще трябва да плаща и този някой е Американския народ. Жалко за дебелогъзите от "най-демократичната". Ще им се наложи доста да постегнат коланите...!!!Прав си кривчо. Наистина.....Това няма да е "изпадане в рецесия", това ще е "катастрофа" !!!Обама е медиен артист. САЩ, а и целият свят в момента се управлява от шепа хитри евреи. Те направиха атентатите 9/11, те поддържаха войните през последните 100 години. Който вярва на новините, е пълен ***. Отдавна " икономиката " на САЩ е в моргата ! Иначе никога нямаше да се появи черен президент там ! "Президентът на САЩ готов с мерки за създаване на нови работни места"- Как се разрешава проблема с откриването на нови работни места ? Ами, готов е планът за подкрепата на "мирно протестиращите демократи" в Сирия, Иран, Алжир.... Латинска Америка. Тия са вампирясали, ако не водя войни изпадат в криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Прав си кривчо. Наистина.....Това няма да е "изпадане в рецесия", това ще е "катастрофа" !!!През 70-те години на миналия век обаче, изтощена от поредната мащабна война Виетнамската, Америка поема по нов курс. През 1971 г. САЩ едностранно отхвърлят златния стандарт, започвайки безпрецедентната в историята на човечеството ера на парите без златно или каквото и да било покритие с други благородни метали. Или с други думи, ерата на свободното печатане на пари без покритие.Експериментът със свободното печатане на пари обаче не приключи с това. Именно Рейгън въведе модата на мащабното дефицитно стимулиране на икономиката, което се финансираше със съответното печатане на пари и понижаване на лихвените проценти от страна на централната банка. Резултатът експлодиращ бюджетен дефицит и федерален дълг и краткосрочен икономически растеж, последван от нова сериозна криза в края на управлението на Рейгън.Тази политика постави началото на глобализацията, която беше изцяло в услуга на големите корпорации, които търсеха нови възможности за увеличаване на печалбите. С времето това доведе до свиване на производствената база и подриване на американската икономика. Цели сектори бяха изнесени извън граница, а същевременно цели градове станаха безлюдни поради липсата на поминък. Това е още едно доказателство на твърдението, че политиката в САЩ се определя не от народа, а от големите корпорации.На хората им беше втълпена илюзията, че могат да харчат все повече и повече на кредит с идеята, че това ще стимулира ръста на икономиката, което ще гарантира богатството на всеки един и така ще могат да си изплатят дълговете в бъдеще. Това изглеждаше като перфектното уравнение, алхимична формула за вечно благоденствие, която никой икономист не си и помисляше да постави под съмнение. Най-малкото бързо щеше да бъде осмян и не след дълго щеше да загуби престижната си работа в добре платен университет или банка. Така хората свикнаха с мисълта, че спокойно могат да потребяват значително повече от възможностите си. Още повече, след като всички президенти и икономисти им вдъхваха кураж да потребяват повече и че просперитетът зависи именно от потреблението. Цели поколения израснаха с мотото Искам всичко тук и сега, без да се замислят за въпроса Какво мога да предложа. Ерозираха знанията и уменията на средния американец. От внимателно пресметнат риск се отиде към подчертано хазартно поведение без мисъл за последствията. Така с годините обществото изпадна в състояние на колективна илюзия и самозабрава.На този фон изненада ли е понижението на кредитния рейтинг на САЩ? За мен лично е изненада, че кредитният рейтинг остава толкова висок. Защото връщането на днешните долари, заети от американското правителство, се гарантира единствено... от бъдещото печатане на нови долари. Това е класическата схема на Понци, т.е. финансова пирамида, за каквато Бърни Мейдоф беше осъден на 150 г. затвор. След всичко казано дотук можем ясно да заключим: играта свърши. Десетилетия наред илюзия за икономически просперитет, подхранван с дългове, доведе до най-тежката финансова криза в историята на САЩ. Сега вече нито федералното правителство, нито централната банка не могат да продължат с лъжите. Време е да се погледнат реалностите такива, каквито са.Какво причини кризата?Първият процес води началото си от далечната 1971 г., когато президентът на САЩ Ричард Никсън сложи край на златния стандарт в световната валутна система и започна ерата на хартиените пари, което развърза ръцете на американските власти официално да печатат толкова пари, колкото си поискат. Мощен тласък на изкривявания в следствие на тази промяна даде икономическата политика на Роналд Рейгън, която доведе до значително увеличаване на задлъжнялостта на американската икономика както в абсолютна стойност, така и като процентно отношение спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Ерата на Клинтън забави този процес, отчасти и благодарение на реформите в официалната статистика (на която откровено повече й приляга името стъкмистика). Буш-син обаче направи невъзможното, за да доведе изкривяванията до краен предел, занижавайки регулациите, източвайки федералните фондове и водейки политика на хронични, рекордни и двойни дефицити бюджетен и външнотърговски. Междинните кризи, породени от Федералния резерв и федералното правителството, бяха притъпявани чрез допълнително печатане на пари и нови и все по-големи икономически стимули звучи някакси актуално и днес. Така например, ако допреди 30 год. стимулите са се измервали в милиони долари, допреди няколко години в милиарди, днес вече свикнахме с трилионите. В следствие на това американската икономика натрупа значителни дългове, а доларът загуби над 80% от покупателната си способност за по-малко от 40 години от старта на безпрецедентната валутна и монетарна система на хартиените пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още