IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пристанището във Варна е обработило с 10% повече товари от началото на годината

Рекордни количества са отчетени през месец август, сочат данните на министерството на транспорта

14:15 | 07.09.11 г.
Пристанището във Варна е обработило с 10% повече товари от началото на годината

Десет на сто повече товари са преминали през кейовете на варненското пристанище за осемте месеца от началото на годината, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). Общо са обработени 5,5 млн. тона товари.

До края на годината от „Пристанище Варна” ЕАД очакват да бъдат обработени над 8 млн. тона товари.

Само през месец август във Варна са приети и обработени рекордните 1,014 млн. тона товари. Основен дял в това количество заемат зърнените храни и товарите на девненските химически заводи, уточняват от транспортното министерство.

Статистиката отчита ръст от 8% и при другия структуроопределящ товар за пристанище Варна - контейнерите. До момента са претоварени 82 хил. контейнера.

От министерството уточняват, че във връзка с началото на зърнената кампания и осигуряването на повече складове от месец юни започна обработката на зърно и в пристанище Варна-Запад. На 31 август през пристанище Варна-Изток са преминали 3 хил. товарни автомобили и са натоварени 30 хил. тона зърно (пшеница, царевица, рапица и ечемик), показват още данните.

Започнал е и първият етап от модернизирането на складовото стопанство на Варна-Запад, като е направен ремонт на магазия 6 и е реконструирана настилката на 15-то кейово място. За догодина се предвижда ремонт и обновяване на още един склад.

В ход е изграждането на компютърната система за електронна обработка на всички стоки, които не са в контейнери. Очаква се тя да бъде напълно завършена през март 2012 г., с което пристанището ще може да обработва документи електронно, както и да следи дистанционно всички видове товари.

„Пристанище Варна” ЕАД изпълнява и програма за обновяване на машинния парк, допълват от министерството на транспорта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още