IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад на новите молби за помощи за безработни в САЩ

Понижението е първо от 3 седмици, намалява и броят на продължаващите да получават помощи при безработица

18:43 | 01.09.11 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През миналата седмица по-малко американци са подали нови молби за помощи за безработни, което е известен сигнал за слабо подобрение на пазара на труда, но производителността на работниците е намаляла през пролетта повече от първоначално обявеното, съобщи АР, като се позова на данни на министерството на труда на САЩ.

Новите молби за помощи за безработни са намалели с 12 000 до сезонно изгладените 409 000, което е първи спад от 3 седмици. През предходните 2 седмици вече приключилата стачка на служителите във Verizon вдигна показателя.

Средното ниво на подадените нови молби за последните 4 седмици е нараснало през миналата седмица до 410 250, което показва сериозното отражение на стачката. Като сигнал за постоянен ръст на заетостта се приема брой под 375 000 на новите молби за безработица, но това ниво не е постигано в САЩ от февруари.

Тенденцията на понижение предполага, че работодателите не увеличават съкращенията на фона на подновените опасения за състоянието на икономиката.

Наемането на работна ръка обаче все още се забавя от началото на годината, а безработицата остава висока на ниво от 9,1%.

Между май и юли икономиката е добавяла по около 72 000 работни места месечно, което е доста под средните 215 000 за предходните 3 месеца.

По-малко американци продължават да получават помощи за безработни, като през работната седмица, приключила на 20 август те са били 3,74 млн., или с 18 000 по-малко от предходната седмица.

В това число обаче не влизат още около 3,5 млн. съкратени, получаващи помощи по извънредната програма, въведена по време на рецесията. Общо 7,3 млн. души са получавали помощи за безработни през работната седмица, приключила на 13 август.

Производителността на работниците се е понижила през пролетта по-бързо от предварителните очаквания, като това може да застраши допълнително крехкото икономическо възстановяване. За второто тримесечие на годината производителността е намаляла с 0,7% на годишна база, което е повече от обявените през миналия месец 0,3%, сочат данните на министерството на труда.

Разходите за труд са нараснали с 3,3% на годишна база, докато първоначално бе съобщено за ръст от 2,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още