IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно през август в САЩ надхвърлиха очакванията

Потребителите пазаруват по време на предучилищния сезон, след като търсенето се понижаваше в продължение на месеци

17:08 | 01.09.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Някои от най-големите вериги за продажби на дребно в САЩ съобщиха за по-добри от очакваното продажби през август, противопоставяйки се на пониженото потребителско доверие и урагана „Айрийн“, съобщи Ройтерс.

Приходите на веригата за продажба на дребно на преоценени стоки Target са нараснали с 4,1%, водени от предучилищното пазаруване, което е най-натовареният сезон след коледните празници.

Очакванията на анализаторите бяха за ръст от 3,6%.

От Costco Wholesale обявиха ръст на продажбите от 11%.

„Август бе период като много други за Costco в рамките на икономическото възстановяване, показвайки, че потребителите с доходи в горната част на средния сегмент продължават да са напълно ангажирани с процеса на спестяване във всеки подходящ случай“, заяви анализаторът на Wall Street Strategies Брайън Соузи.

Costco обяви също, че съоснователят й Джим Сайнгъл планира да се оттегли от поста на главен изпълнителен директор през януари.

От компанията Limited Brands оповестиха ръст от 11% в продажбите, изненадвайки анализаторите с очакванията им за нарастване от 7,6% и собствените си прогнози за едноцифрен процентен ръст.

Продажбите през последните месеци се задържаха въпреки слабите икономически показатели, осигурявайки надежда за август и оставащата част от годината, преди ураганът „Айрийн“ да наруши покупките по Източното крайбрежие на САЩ точно в разгара на предучилищното пазаруване.

„Ако август продължи като юни и юли, мисля, че ще могат да се прогнозират солидни продажби в края на годината“, заяви Медисън Райли, изпълнителен директор на консултантската фирма Kurt Salmon.

Въпреки задържащата се висока безработица и слабо потребителско доверие, Райли твърди, че купувачите са били вдъхновени от потиснатото търсене на стоки, след като то се понижаваше в продължение на месеци.

В по-голямата си част те търсят отстъпки, което е знак, че конкурентните намаления могат да ударят по приходите и печалбата на търговците на дребно.

Ураганът „Айрийн“, който засегна голям район от Северна Каролина до Върмонт, на практика затвори търговските центрове през последния уикенд от август, нанасяйки силен удар върху продажбите най-вече на дрехи, обувки и електроника в предучилищния период.

По данни на Thomson Reuters търговците на дребно на облекла се очаква да обявят най-нисък ръст на продажбите. Наличието на залежали стоки може да ги принуди да предлагат отстъпки, за да ги реализират, което би намалило печалбите им за тримесечието.

За разлика от тях веригите за отстъпки би трябвало да регистрират най-голям ръст, подпомогнати от продажбите на на стоки като батерии и бутилирана вода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още