IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските борси са готови за днешната търговия след бурята в Ню Йорк

Ръководителите на основните пазари и щатската комисия за ценни книжа и фондови борси са решили, че е най-добре пазарите днес да отворят

11:12 | 29.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="margin-bottom: 0cm">
	Скулптурата на бика на Уол Стрийт в края на бурята. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Скулптурата на бика на Уол Стрийт в края на бурята. Снимка: Ройтерс

Стартът на търговията на Нюйоркската борса днес ще започне навреме, съобщава АР. Борсовите оператори на американските фондови пазари са обявили, че планират да започнат търговия днес както обикновено.

Изявлението идва, след като от управата на Ню Йорк заявиха, че щетите от тропическата буря Айрин не са били толкова сериозни, колкото се очакваше във финансовия център на града.

Не е ясно обаче колко служители на Wall Street ще успеят да стигнат до работните си места в понеделник, тъй като метрото няма да е толкова редовно. Освен това наводнения и повалени дървета пречат на релсовия транспорт от някои предградия.

Търговията на щатските борси е била отлагана или забавяне над двадесет пъти в миналото. Последният случай бе на 8 януари 1996, когато сесията на Нюйоркската борса започна със закъснение от час и половина заради снежна буря.

През годините обаче времето се превръща във все по-маловажен фактор за функционирането на пазарите, тъй като компютъризираната търговия намалява нуждата от брокери.

От повечето борси обявиха, че са били готови да работят и при по-тежки последици от бурята. Нюйоркската борса е можело да използва електронната си платформа NYSE Arca в Чикаго, а Nasdaq – борсата, която притежава в Стокхолм, Швеция, както и допълнителни центрове в САЩ.

Собствениците на New York Mercantile Exchange, Chicago Mercantile Exchange и Chicago Board of Trade също очакват да започнат нормално търговията днес. На тези борси се търгуват суровини и деривати.

Облигационният пазар също се очаква да функционира нормално, обявиха от асоциацията, представляваща банките на Wall Street.

Въпросът пред борсовите оператори в последните дни всъщност бе дали има смисъл от търговията, дори тя да е възможна, тъй като много инвеститори по източното крайбрежие на САЩ може би ще възстановяват домовете си от стихията.

Ако голяма част от борсовите членове не могат да участват на пазара, трябва да се замислим колко представителен би бил той, казва Ерик Нол, вицепрезидент Транзакционни услуги в Nasdaq.

Вчера следобед обаче ръководителите на основните борси са имали конферентен разговор с представители на щатската комисия за ценни книжа и фондови борси и са решили, че е най-добре пазарите днес да отворят. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още