IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството в еврозоната се свива за пръв път от две години

Активността в сектора на услугите също се забавя, което вероятно ще има отражение върху цялостния икономически ръст

13:43 | 23.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Производството в еврозоната се свива за пръв път от две години

 

Производствената активност в еврозоната регистрира първото си свиване за последните две години. Това показват данните от индекса PMI Markit Manufacturing, пише ВВС.

През август стойността на индекса е паднала до 49,7 пункта, след като месец по-рано тя бе 50,4 пункта. Нива под 50 пункта са сигнал, че активността в производствения сектор се свива.

На този фон се наблюдава и забавяне на активността в сектора на услугите. Индексът, който я измерва, се е понижил минимално спрямо юли до ниво 51,5 пункта. Това е най-ниската стойност за последните 23 месеца.

В Германия, която е най-голямата икономика на еврозоната, бизнес активността продължава да расте както при производството, така и при услугите. Темпът обаче е най-ниския за последните близо две години.

Във Франция пък производството се е свило до най-ниското си ниво от юни 2009 година насам.

Данните пораждат опасения, че може да се стигне до допълнително забавяне на и без това слабия икономически ръст в еврозоната. През второто тримесечие на годината той бе едва 0,2 на сто и остава далеч от необходимия за излизане от кризата.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още