IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft е бил кандидат-купувач на Motorola

Google е бил принуден да купи мобилното подразделение, за да не изпадне под още по-голям натиск в патентната война

14:57 | 19.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Каквото и да си говорим - става въпрос за патенти.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Каквото и да си говорим - става въпрос за патенти. Снимка: Ройтерс

Интернет гигантът Google очевидно не е имал особен избор, освен да купи Motorola Mobility за 12,5 млрд. долара, пише Ом Малик от реномирания технологичен сайт gigaom.com. В противен случай компанията е щяла да има още по-сериозни патентни проблеми от сегашните.

Източници на Gigaom твърдят, че от известно време Motorola е водила преговори за покупка с няколко компании, сред които и Microsoft. Основният интерес на базираната в Редмънд компания, съвсем естествено, е бил насочен към патентното портфолио на Motorola, което би му позволило още по-сериозна атака срещу мобилната операционна система Android.

Вероятността всичко това да се случи е накарала Google да започне преговори, което по-късно доведе и до покупката.

Motorola е предпочела за свой купувач Google, защото Microsoft не е имал интерес да продължи хардуерния бизнес на компанията, а се е интересувал само от колекцията патенти. Google става агресивна и предлага по 40 долара за акция в брой, което е с 63% над борсовата цена на акциите. Сделката ще даде достъп на Google до силното портфолио от 17 хил. актуални патента и около 7 500 заявени, но все още неодобрени патента.

Срещите между Google и Motorola са започнали преди около 5 седмици. Изпълнителните директори Лари Пейдж и Санджай Джа са комуникирали директно един с друг, а с преговорите са били запознати много малко доверени лица. Източниците на Gigaom твърдят, че съоснователят на операционната система Android Анди Рубин е бил въвлечен в преговорите на финалния етап. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още