IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Wall Street отвори сесията с оптимизъм

Основните индекси се повишиха след данните за голямо увеличение на продажбите на дребно в САЩ

18:19 | 12.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните индекси на Wall Street  се повишиха в началото на търговията днес след данните за най-голямото увеличение на продажбите на дребно в Съединените щати от март, предаде Ройтерс.

При откриването на търговията днес промишленият индекс Dow Jones прибави 93,39 пункта или 0,84 на сто до 11 236,70 пункта.

По-широкообхватният индекс S&P-500 нарасна със 7,94 пункта или 0,68 на сто до 1180,58 пункта, а индексът на високотехнологичните дружества Nasdaq се повиши с 14,27 пункта или 0,57 на сто до 2506,95 пункта.

Сред отделните компании на особено търсене се радваха акциите на Nvidia, които поскъпнаха с повече от 7%. Експанзията на лукративния пазар на смартфони се отблагодарява на производителя на чипове. Печалбата на компанията е скочила през второто тримесечие на 193,5 млн. долара от 47,6 млн. долара през предните три месеца. Продажбите са се повишили със 6% до 1,02 млрд. долара.

Книжата на веригата магазини J.C. Penney поскъпнаха с 1,3%. През отминалото тримесечие концернът успя да стабилизира печалбата си – 14 млн. долара, колкото е била и година по-рано. По този начин компанията изпълни очакванията на инвеститорите. Заради продажбата на бизнеса с продажби по каталога нетните приходи отчитат през второто тримесечие спад до 3,91 млрд. долара.

Американските търговци повишават през юли своите продажби. През юли продажбите на дребно са нараснали с 0,5 на сто, отговаряйки на очакванията на анализаторите, след коригирания към повишение растеж от 0,3 на сто през юни.

Потребителските разходи се равняват на две трети от икономическата активност в САЩ и данните на министерството на търговията, оповестени днес, сочат, че за американската икономика третото тримесечие започва с добър старт. Без отчитане на продажбите на автомобили, продажбите на дребно са нараснали също с 0,5 на сто, което е много над прогнозирания от експертите растеж от 0,2 на сто.

За сметка на това неочаквано силно спада потребителското доверие. Доверието на американските потребители се е понижило през август до 59,9 според индекса на университета в Мичиган, което е най-ниското му равнище от 1980 г. Спадът изненада анализаторите, които очакваха той да е по-малък - до 62,5.

Цената на петрола в Ню Йорк се повиши значително при откриването на днешната търговия, също подкрепяна от добрите продажби на дребно в Съединените щати, предаде AFP. Американският лек суров петрол с доставка през септември поевтиня с 86 цента до 86,58 долара за барел на Нюйоркската търговска борса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още