IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлускони обеща нови мерки срещу кризата до 18 август

Спекулациите, че Италия няма да се справи без външна помощ с бюджетния си дефицит стават все по-активни

08:56 | 11.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Италианското правителство ще приеме нови мерки за строги икономии с цел да се възстанови бюджетното равновесие още през 2013 година на Министерски съвет, който ще се състои най-късно на 18 август, обеща премиерът Силвио Берлускони, цитиран от Франс прес.

Берлускони каза това днес след среща със синдикати и работодатели, на която представи новите мерки, целящи икономии от още 20 милиарда евро освен съкращенията от 48 милиарда евро за три години, одобрени от парламента в средата на юли.

Премиерът припомни, че правителството иска по-бързо да включи в конституцията златното правило за равновесие на държавните финанси, изтъквайки, че "работата вече е започнала".

Според днешния печат кабинетът обмисля орязване на пенсиите, по-специално на тези за продължителен трудов стаж, засилване на борбата срещу укриването на данъци, създаване на данък за големите богатства и увеличаване на данък имоти за вилите и ваканционните резиденции.

Италия е подложена на голям натиск от пазарите заради огромния й дълг (120 процента от БВП) и немощния икономически ръст от десетина години насам. През последните дни именно притесненията за Италия и Испания са в основата на пазарните трусове, коментират анализатори.

Третата страна от еврозоната, която към момента е поставена под най-силен натиск от страна на пазарите, е Франция. Очакванията са, че кредитните агенции могат да лишат правителствените облигации на страната от топ кредитния им рейтинг, което ще доведе до повишаване на доходността по тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още