IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сметната плата ще проверява финансирането на изборните кампании

Всички приходи и разходи по кампаниите, които са на стойност над 1000 лв., трябва да се извършват по банков път

20:00 | 10.08.11 г.
Сметната плата ще проверява финансирането на изборните кампании

В срок до 30 дни след изборния ден партиите, коалициите от партии и инициативните комитети трябва да представят пред Сметната палата отчет за приходите, разходите и извършените плащания в предизборната кампания, съобщи БНР. Този отчет трябва да е придружен с извлечение от банковите им сметки.

Всички приходи и разходи по кампанията, които са на стойност над 1000 лв., трябва да се извършват по банков път.

Сметната палата трябва да направи проверка след изборите, за да установи дали са спазени условията за финансиране на предизборната кампания на всяка партия, коалиция и инициативен комитет.

Забранява се финансирането с анонимни дарения, включително от юридически лица и еднолични търговци, както и религиозни организации, чужди правителства, чуждестранни държавни предприятия. Чужди физически лица, който не са граждани на страна – членка на ЕС, също не могат да участват във финансирането.

В Сметната палата ще има единен публичен регистър на партиите, коалициите, инициативните комитети, в който ще се актуализира информацията и ще се подържа до следващите избори за кметове и президент.

По-рано днес от Централната избирателна комисия (ЦИК) съобщиха, че даренията от физически лица не могат да надхвърлят 10 000 лв. на година. Общият размер на финансирането на предизборната кампания за президентските избори не може да надхвърля 2 млн. лв., а за местните избори таванът на финансирането е 8 млн. лв.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още