IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай с пореден силен ръст на износа и ново увеличение на търговския излишък

Увеличаването на положителното салдо е сигнал, че юанът трябва да поскъпва по-бързо, коментират анализатори

09:04 | 10.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Китай с пореден силен ръст на износа и ново увеличение на търговския излишък

Темпът на нарастване на износа на Китай се е ускорил през юли, показват официални данни на правителството на страната. Това до известна степен разсейва спекулациите, че търсенето от страна на развитите страни е слабо и заплашва да сложи спирачка на ръста на китайската икономика, пише Ройтерс.

През юли износът е нараснал с 20,4 на сто на годишна база до 175,1 млрд. долара, което значително надхвърля очакванията на анализаторите. Те бяха за увеличение на износа със 17,4 на сто. През юни износът нарасна със 17,9 на сто на годишна база.

„Китай не изнася единствено за САЩ, а глобалната икономика остава с добро състояние“, коментира Стивън Грийн, икономист в Standard Chartered, цитиран от CNBC.

Вносът в Китай също е нараснал през юли, повишавайки се с 22,9 на сто на годишна база до 143,6 млрд. долара. Увеличението на вноса през юни бе 19,3 на сто.

Това е предизвикало значително увеличение на търговския излишък за месеца, като той възлиза на 31,5 млрд. долара. Месец по-рано положителното търговско салдо беше 22,3 млрд. долара.

Увеличаващият се излишък показва „очевидната нужда“ китайският юан да бъде оставен да поскъпва по-бързо, отколкото сега, посочва Грийн.

Износът за САЩ е нараснал с 9,5 на сто на годишна база през юли, което е малко повече спрямо предходния месец. За ЕС темпът на ръст почти се е удвоил, достигайки 22,3 на сто на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още