IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли ефект от решението на ЕЦБ да изкупува италиански облигации?

Спорно е доколко подобни действия ще успеят да намалят разходите за заемни средства на Испания и Италия, смятат икономисти

10:57 | 08.08.11 г. 2
Ще има ли ефект от решението на ЕЦБ да изкупува италиански облигации?

След драматичната борсова търговия в края на миналата седмица и решението на Standard&Poor's (S&P) да понижи кредитния рейтинг на САЩ Италия ускори икономическите реформи, а Европейската централна банка (ЕЦБ) взе решение през почивните дни да изкупува италиански и испански облигации.

Разходите на двете страни за заемни средства нараснаха значително, като доходността по облигациите им мина 6% заради страховете, че дълговите проблеми, с които се сблъскаха Гърция, Ирландия и Португалия, се разпространяват в Италия и Испания, пише CNBC.

ЕЦБ прие ангажиментите на Рим и Мадрид за ускоряване на икономическите реформи и обеща да „приложи активно програмата си за изкупуване на държавни дългови книжа“. Това означава, че ЕЦБ ще се намеси на пазарите още днес, за да намали разходите за заемни средства на Италия и Испания и да насърчи доверието в европейския банков сектор, който беше тежко ударен от дълговата криза.

Икономисти от Barclays Capital подкрепиха хода на ЕЦБ. Те смятат, че това ще „осигури глътка въздух за инвеститорите“, но повдигнаха някои въпроси по отношение на размерите и обсега на интервенцията.

„Италианските пазари са много по-голами от тези, на които ЕЦБ вече интервенира – Гърция, Ирландия и Португалия. Тежък е ангажиментът да се изкупят достатъчно книжа, така че да се спре покачването на спредовете и лихвите по облигациите“, отбелязва Джулиан Калоу, европейски икономист в Barclays Capital.

Други обаче са уверени, че ЕЦБ ще спомогне за намаляването на заемните разходи за Италия и Испания. „Изкупуването на облигации от ЕЦБ ще спре колапса на дълговите пазари в страните под напрежение, както и ще спечели време“, смята Жак Калоа, главен европейски икономист в RBS в Лондон.

Калоа обаче предупреждава, че ефектът от хода на ЕЦБ ще бъде сериозен в краткосрочен план. В дългосрочна перспектива това ще изисква сериозна фискална дисциплина и ще доведе до по-слаб растеж.

Финансовият министър на Великобритания Джордж Осбърн призова от страниците на Daily Telegraph за по-добра финансова интеграция в еврозоната. Той смята, че страните-членки на еврозоната е по-добре да емитират еврооблигации. Така дълговете на по-слабите икономики ще бъдат подкрепени от по-силните, като например Германия.

Осбърн обеща още нови реформи на Острова от есента с цел насърчаване на икономическия растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
all_trader2
преди 12 години
да прав си - еврото в частност е много лошо управлявано а и плюс това се управлява целия континет в полза на банкерите - тези лихви са в тяхна полза за това и еврото ще свърши зле както е тръгнало . EЦБ прави далеч по-големи глупости от ФЕД
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Lemon's
преди 12 години
Да ги питаш, защо вдигнаха лихвата, а сега ще правят "интервенция" на пазара? Явно и в Европа незнаят какво да правят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още