IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силният азиатски пазар донесе 30% скок в печалбата на Rio Tinto

Резултатите обаче се оказаха незадоволителни за пазарните участници и акциите на компанията изгубиха позиции

13:53 | 04.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Силният азиатски пазар донесе 30% скок в печалбата на Rio Tinto

Един от гигантите в минния сектор – Rio Tinto, обяви впечатляващ ръст на печалбата за полугодието на 2011 година. С основна заслуга за силните резултати са високите цени на суровините и силното търсене от страна на азиатските икономики, пише ВВС.

Нетната печалба за първите шест месеца на годината е в размер на 7,6 млрд. долара. За същия период на миналата година Rio Tinto реализира печалба от 5,8 млрд. долара.

Ръстът от 30 на сто на печалбата обаче се оказа незадоволителен за пазарните участници и акциите на компанията изгубиха около 2 на сто днес.

От Rio Tinto обявиха още, че програмата за обратно изкупуване на акции ще бъде увеличена с 2 млрд. долара до 7 млрд. долара. Срокът за операцията е до края на март 2012 година.

„Rio Tinto постигна поредните си рекордни резултати. Пазарните условия останаха благоприятни през последните шест месеца заради високото търсене от Азия“, се казва в съобщението на компанията.

От дружеството обаче посочват известни рискове за пазарите на суровини, свързани най-вече с дълговата криза в Европа и неясните перспективи пред САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още