IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пр. Прокопиев: От три месеца наша дирекция подготвя оферти за европейския пазар

Преминахме през 60 преквалификации и вече сме в одобрените списъци с изпълнители на десетки европейски възложители, заявява членът на СД на Енемона АД

11:30 | 08.08.11 г. 1
Пр. Прокопиев: От три месеца наша дирекция подготвя оферти за европейския пазар

Инж. Прокопи Прокопиев е член на Съвета на директорите на Енемона АД и ръководител ресор Корпоративна политика. Той е завършил висше инженерно образование в Технически университет – София. От 2005 година отговаря за корпоративната политика на икономическа група Енемона.

- Г-н Прокопиев, за първите две тримесечия на 2011 г. дружеството отчита загуба от основна дейност, въпреки че като цяло е на печалба заради еднократния ефект от продажбата на Агро Инвест Инженеринг и Ломско пиво. Кога ще се обърне тенденцията и Енемона АД ще заработи на печалба?

Изминалите две тримесечия Енемона реализира неконсолидирана загуба от основната си дейност в размер на около 5 милиона лева или около 4 милиона лева с отчитане на еднократни разходи.

Поради икономическата криза и намалените публични бюджети част от клиентите забавят плащанията си, което носи на компанията допълнителни финансови разходи извън планираните за периода. Мерките, които предприехме и вече са в процес на изпълнение за новите договори са в посока приемане на нова вътрешна процедура за кредитен рейтинг на клиента, за която ползваме услугите на утвърдена рейтингова агенция и изискване на достатъчно ликвидни гаранции. Що се отнася до съществуващи забавени плащания, взехме решение дори за дългогодишни партньори и държавни институции и общини да прибегнем до крайна законова мярка в случаите, които има забава над 6 месеца.

За разлика от предишни периоди през 2009 и 2010 година сключихме договори със значително по-ниски маржове на печалба поради силния дъмпинг на компании от сивия сектор. Основна част от стратегията ни за развитие е навлизането на пазара в ЕС, който да стане основен за дружеството. Маржовете, които очакваме на този пазар са значително по-добри от тези в България, като същевременно клиентите са с много по-добър кредитен рейтинг и по-стриктни с плащанията си.

Основната част от разходите са свързани със сериозната програма за професионално и езиково обучение на мениджърски и работнически състав, свързан с работа в чужбина. Значителна част от това обучение се провеждаше и в работно време, през което тези служители не произвеждат продукт, а на практика реализират разходи, които нямаме възможност по счетоводните стандарти да опишем като инвестиция или еднократен разход. Отделно, въпреки ниската натовареност на част от персонала, с оглед бъдещите проекти в ЕС, за които интензивно преговаряме в момента, предпочетохме той да бъдат запазен, за да имаме доказан ресурс за изпълнението на предстоящите договори.

В момента финализираме въвеждането на новата работна структура на компанията, отчитаща реализацията на заложената стратегия. Вече приключихме въвеждането на редица нови стандарти и закупихме нова модерна екипировка и софтуер за управление на проекти, значително повишаващи досегашната ни ефективност. Очакваният ефект от тези мерки възлиза на около 7-8 милиона годишно по-ниски разходи за същия обем, като същевременно увеличава работния ни капацитет с до 50%, а офертния - с над 200%.

Всички тези мерки доведоха до обръщане на негативната тенденция през месец юни. Планирайки този етап от развитието на компанията, важна част от стратегията ни е свързана и с продажбата на несвързаните с основните дейности активи, успешната продажба на които през първата половина на годината води компанията в крайна сметка на печалба от над 6 милиона лева и дава “гориво” за успешният ни пробив на новите пазари.

- Очаквате ли през 2011 г. да завършите с консолидирана печалба?

През месец юни компанията излезе на оперативна печалба. Имайки предвид отчитането на всички тенденции, свързани с пазара, преструктурирането и оптимизирането на компанията, успешният пробив на новия пазар, както и ръста в CBI сме оптимисти за тази година.

- Доколко могат да се очакват други поръчки като ремонта на подстанция в Германия и печеливши ли са те?

Европейският съюз е пазарът, към който компанията се е насочила и цели да стане основен за нея. Това е един огромен пазар, в който за следващите 20 години, както частните компании в енергетика и индустрия, така и публичните субекти планират огромни инвестиции. Само в енергийната стратегия на Еврокомисията са заложени 1 трилион евро инвестиции за следващите 10 години. Това са проекти в енергийна инфраструктура, както и модернизация и изграждане на нови енергийни мощности. Това е пазар с ясни правила, прозрачност и клиенти с добър имидж и кредитен рейтинг, за които Енемона е желан подизпълнител при участието си в мащабни проекти като АЕЦ Моховце и желан главен изпълнител в малки и средни проекти като подстанция Вехолд например. Новосформираната дирекция за продажби на този пазар успешно премина до края на първото тримесечие на 2011 година над 60 преквалификационии процедури на водещи възложители в ЕС. С това ние вече се намираме в техните списъци с одобрени изпълнители и от началото на второто тримесечие навлизаме в нормален ритъм на офертен процес за този пазар.

- Успявате ли да натоварите служителите си с работа или има неизползван капацитет, за който плащате?

В момента в компанията приключва 6 месечна програма по преструктуриране, която ще доведе до икономии в размер на около 1 милион лева месечно, заедно с което ресурсът ни за офериране, както и производствения ни капацитет очакваме да се повишат най-малко с 50%. Определено през изминалите 6 месеца и отделно второто полугодие на 2010 година не успяваме да натоварим всички служители. Възползваме се от този период да проведем интензивно програмата си за преструктуриране заедно с програма за професионално и езиково обучение на служителите, които ще работят, и в момента вече работят, на обекти извън страната.

- За кога планирате листването във Варшава и ще бъде ли съчетано с увеличение на капитала? Обикновени или привилегировани акции планирате да издадете?

Към настоящия момент финализираме проспекта с нашите юридически и финансови консултанти. При внасяне на проспекта в КФН ще дадем по-подробна информация.

- Има ли надежди за увеличение на поръчките от индустриалните предприятия, след като вече имате нови договори с Агрополихим и Асарел-Медет?

Забелязва се тенденция частните индустриални възложители все повече да се доверяват на доказани изпълнители за разлика от тежките години на кризата, когато заедно със свитите инвестиционни програми поръчките се печелеха основно чрез дъмпинг в голяма частност от компании в сивия сектор. Очакваме нормализиране на този пазар и запазване на тенденцията в полза на работещите на светло инженерингови организации с репутация и опит.

- Кога очаквате стратегически партньор да се присъедини към проекта Ломски Лигнити или предстои продажбата му? Защо този проект се води с положителна стойност по баланс?

В момента продължават разговорите ни с потенциални инвеститори в проекта, но не можем да се ангажираме с конретни срокове. Проектът е оценен в баланса на Енемона в размера на направените директни инвестиции, възлизащи на почти 2 милиона лева. Индиректните разходи по проекта, невлизащи в договора на Енемона АД с МИЕТ, са осчетоводени като разходи на компанията за дадения период. Изминалото тримесечие създадохме проектно дружество Артанес Майнинг Груп АД, в което прехвърлихме проекта с цел улесняване на по-нататъшното му развитие.

- От началото на 2011 г. имате ЕСКО договори за 10 млн. лв. Говори се, че потенциалът им е огромен. Кога ще се реализира той и какви са очакванията ви за ЕСКО договори през 2012 г.?

Потенциал определено има. България е енергийно най-неефективната държава в ЕС. Наблюдавахме задържане на този пазар през 2009/20010 поради визията за лесно и безпроблемно усвояване на фондове и грантове от ЕС, която в последствие се оказа напълно погрешна. През настоящата година освен засилен интерес по отношение на публичните субекти се наблюдава и събуждане на интереса в индустрията. Нашите очаквания са от 2012 година този пазар да има значителен ръст, който да се задържи около 10-15 години.

- Как се развива проектът с МВЕЦ Ботуня и инсталирането на фотоволтаични паркове?

Миналата година успешно продадохме МВЕЦ Ботуня на фаза проект, а това лято централата провежда успешно изпитанията и е готова за експлоатация от клиента. За фотоволтаичните проекти вече имаме разрешително за строеж на първите 5 мегавата в Младеново.

- Мажоритарният собственик на Енемона АД е заложил доста от акциите си чрез репо-сделки. Това създава страх, че той е в лошо финансово състояние и може да последват разпродажби на акции от негова страна. Може ли да хвърлите малко светлина за какво използва средствата, в ликвидна криза ли е, в какво инвестира и защо не ползва дългосрочни банкови кредити, а супер краткосрочните репо-сделки? Кога се очаква финансовото състояние на мажоритарния собственик да се подобри?

Финансовото състояние на мажоритаря е отлично и всякакви опасения за разпродажба на акции от негова страна са неоснователни. Напротив, има намерение за в бъдеще да инвестира в компанията и да задържи настоящите си акции. В момента чрез репо сделки мажоритарният акционер индиректно подпомага ликвидността на компанията, осигурявайки ликвидност на клиенти и контрагенти на Енемона. Т.е. цената на това финансиране се поема изцяло от контрагентите на компанията, които не могат да си осигурят нужната ликвидност навреме. Те разбира се предоставят обезпечения срещу предоставените им заеми от мажоритаря. Според нас това по-скоро би трябвало да се интерпретира като положителен сигнал, тъй като показва пълното доверие и оптимизма на мажоритарния акционер в бизнеса на Енемона.

Свързани компании:

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
хендехох
преди 12 години
Бъдещето време вече не е актуално. От тези 60 преквалификационни процедури, трябва да има поне няколко големи сделки до края на годината и съответно печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още