IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенатът прие плана за повишаване на тавана на държавния дълг

Законопроектът предвижда вдигане на тавана на държавния дълг с между 2,1 трлн. долара и 2,4 трлн. долара на три етапа

20:55 | 02.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Сенатът прие плана за повишаване на тавана на държавния дълг

Сенатът на Конгреса на Съединените американски щати (САЩ) прие плана за съкращаване на бюджетните разходи и повишаване на тавана на държавния дълг на САЩ, чрез което се предотвратява опасността от неплатежоспособност, предаде Ройтерс.

Камарата на представителите вече одобри мерките и се очаква президентът Барак Обама бързо да подпише закона, след като гласуването в Сената приключи.

Горната камара на Конгреса прие плана със 74 гласа "за" и 26 гласа "против", след като вчера Камарата на представителите даде одобрението си със 269 гласа "за" и 161 "против".

Законопроектът предвижда вдигане на тавана на държавния дълг с между 2,1 трлн. долара и 2,4 трлн. долара на три етапа, за да се даде възможност на САЩ да получават заеми и да изплащат дължимите суми до 2013 година. 

През първия етап таванът на дълга ще се вдигне с 400 млрд. долара, през втория - с 500 млрд. долара по искане на правителството. Третото повишение на лимита, в размер на 1,2 до 1,5 трлн. долара, ще стане възможно при постигане на допълнителни съкращения на държавните разходи, препоръчани от специално създадена комисия на Конгреса с участието на представители на двете партии.

Планира се бюджетните разходи да бъдат съкратени с над 2 трлн. долара за период от 10 години.

Крайният срок за гласуването на плана за дълга беше 2 август, когато средствата на САЩ по погасяване на финансовите задължения привършват. Според прогнозите продължителната липса на компромис между републиканци и демократи за увеличаване на лимита на дълга можеше да има катастрофални последици върху американската и световна икономика.

Непосредствено след гласуването американският президент Барак Обама призова Конгреса да се ориентира към стимулиране на американската икономика чрез мерки за създаване на работни места и увеличаване на потребителското доверие. 

"Не можем да балансираме бюджета на гърбовете на хората, които носят най-големия товар на тази рецесия", заяви Обама пред журналисти, цитиран от Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още