IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: На този етап Facebook няма нужда да става публична компания

По-добрият вариант за развитие е чрез дялов капитал, тъй като се избягва фокусът върху краткосрочните резултати, характерен за търгуваните на борсата компании

10:03 | 28.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Анализатор: На този етап Facebook няма нужда да става публична компания

Социалната мрежа Facebook няма нужда да става публична компания, тъй като пазарът на дялов капитал е в състояние да осигури достатъчно средства за развитие. При това ще се избегне неминуемото фокусиране върху краткосрочните резултати, което е характерно за компаниите, търгувани на борсите.

Такова е мнението на Роджър МакНами, основател на компанията за дялови инвестиции Elevation Partners, цитиран от CNBC.

Непубличният статут на Facebook изобщо не пречи на компанията и тя трябва да избере най-правилния стратегически момент, за да излезе на борсата, коментира МакНами.

По последни спекулации дебютът на социалната мрежа на борсата в САЩ се очаква най-рано в началото на следващата година. Причина за усилените слухове в тази насока е вълната от публични листвания на компании от технологичния сектор и интернет.

Според МакНами фондовите борси са се дискредитирали и затова по-добрият начин за развитие е с дялов капитал. При тях има директни преговори между собствениците и инвеститорите и двете страни получават достатъчно информация.

В същото време на борси като Nasdaq и NYSE се залага на печалби от търговия с акциите и те не могат да се използват за набиране на капитал. С отминаването на кризата МакНами прогнозира, че това ще се промени и че фондовите борси отново ще станат добър източник за привличане на средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още