IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фазерлес с 53% ръст на продажбите и 810 хил. лв. печалба през първото полугодие

Планът за продажбите през първата половина на годината е преизпълнен с 18%, отчита се и ръст в продажните цени

17:46 | 27.07.11 г.
Фазерлес с 53% ръст на продажбите и 810 хил. лв. печалба през първото полугодие

Фазерлес АД, гр. Силистра отчита 53% ръст в продажбите на годишна база до 10,9 млн. лв. за първото полугодие на 2011 г., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез БФБ-София. Само за второто тримесечие продажбите са 6,4 млн. лв., което е ръст на годишна база със 78%.

Печалбата за полугодието е 810 хил. лв. спрямо едва 30 хил. лв. за полугодието на 2011 г., а за второто тримесечие е 598 хил. лв. или ръст със 154% на годишна база. Печалбата за полугодието е 7 пъти по-голяма от печалбата за цялата 2010 г.

"Реализацията през 2011 г. започна като продължение на положителните тенденции от последното тримесечие на 2010 година. Кризата определено отстъпва и продажбите за традиционните клиенти на Фазерлес се увеличават. Успоредно на това нарастват и продажбите за по-новите клиенти. За да се изпълнят всички заявки на клиентите започна ремонтът и подготовката за пуск на втора технологична линия", се казва в междинния доклад за дейността на компанията.

Предвид обичайните сезонни затруднения през първото тримесечие на годината, в разчета за продажби в Бизнес плана за първото шестмесечие на 2011 г. се предвиждаха приходи от 9,3 млн. лв., но планът бе преизпълнен с 18%, споделят от дружеството.

"През първото шестмесечие се постига и известен ръст на продажните цени, с което се компенсира част от понижението по време на кризата. Приходите от продажби се формират под влияние на признаци на оживление на пазарите и сериозна конкуренция. Разходите за производство, особено за основната суровина – дървесината, нарастват много сериозно поради изключително голямата конкуренция и безконтролния износ на дървесина извън Европейския съюз и пълната незаинтересованост на държавата за изнасянето на твърде дефицитната необработена суровина", смятат от дружеството.

През полугодието е извършена реконструкция на втората технологична линия и в края на периода тя е въведена в експлоатация. Успоредно с това се е изпълнявала и заложената в бизнес плана инвестиционна програма, като разходите за инвестиции са 1,5 млн. лв.

Средносписъчният състав на дружеството за първото шестмесечие на 2011 г. е 264 души, като към 30 юни, след пускане на втората технологична линия, е 310 души - намаление от 26% спрямо 2008 г.(преди кризата), когато са работели двете линии, а персоналът е бил 420 души. Намалението е поради значително по-високата производителност на линиите, се казва в доклада за дейността.

За последните 12 месеца акциите на Фазерлес АД поскъпват с 64% до 48 лв. за акция и 25 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Фазерлес АД(FZLS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още