IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ремонтираният Болшой театър отваря през октомври

Санирането на сградата, което продължи повече от пет години, е струвало на руския бюджет почти половин милиард евро

11:51 | 22.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сергей Филин показва главната репетиционна зала.<em> Снимка: БТА</em></p>

Сергей Филин показва главната репетиционна зала. Снимка: БТА

Първият гала концерт в ремонтирания Болшой театър ще се състои на 28 октомври 2011 година, съобщи германската агенция DPA. На практика обновяването на най-прочутия руски театър вече е завършено.

След повече от пет години саниране в началото на септември ще започнат първите тренировки, съобщи художественият ръководител на балета Сергей Филин. Главната репетиционна зала, в която ще се провеждат, е най-голямата в света с размерите 22 на 22 метра.

Филин заяви, че залата ще бъде кръстена "Галина Уланова" в чест на световноизвестната балерина. Артистите на Болшой театър ще разполагат и с още две зали за репетиции. В обновената сграда има и още много други допълнителни помещения.

В резултат на реконструкцията, която според Министерството на културата е струвала 20 млрд. рубли (почти половин милиард евро) площта на Болшой театър се е увеличила два пъти и сега е 80 хил. квадратни метра.

"Комисия на ЮНЕСКО оцени високо резултатите от ремонта", каза заместник-кметът на Москва Владимир Ресин. Той съобщи, че по време на реконструкцията е било предвидено всичко необходимо за инвалиди.

Официално Болшой театър ще бъде открит на 11 октомври. Реконструкцията му започна през юли 2005 г. Първоначално бе предвидено ремонтът да завърши за три години, но след това датата на откриването на театъра неколкократно бе променяна. Откриването се забави и многократно бе отлагано заради строителни неразбории, властови игри и корупция, пише още DPA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още