IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадващ спад на продажбите на съществуващи жилища в САЩ регистрираха брокери

Понижението е от 0,8% на месечна база и 8,8% на годишна база до седеммесечно дъно

19:03 | 20.07.11 г.
Изненадващ спад на продажбите на съществуващи жилища в САЩ регистрираха брокери

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ неочаквано се понижиха през юни до 7-месечно дъно, докато отказите от предстоящи договори нараснаха, доказвайки продължаващото отслабване на жилищния сектор в САЩ, съобщи Ройтерс.

От американската Национална асоциация на брокерите на имоти (National Association of Realtors – NAR) обявиха, че продажбите са спаднали с 0,8% на месечна база до 4,77 млн., което е най-ниското ниво от ноември насам.

Продажбите за май бяха коригирани до 4,81 млн. Предварителните очаквания на икономисти, анкетирани от Ройтерс, бяха за ръст до 4,9 млн. В сравнение с юни 2010 г. спадът е от 8,8%.

„Наистина няма нищо ново за казване относно жилищата, пазарът продължава да бъде слаб и търсенето е определено вяло“, заяви Шон Инкримона, икономист във 4CAST. „Жилищният сектор е изправен срещу достатъчно силни насрещни ветрове и това затвърждава предположенията, че се друсаме някъде около дъното“, добави той.

Спадът в продажбите бе неочакван, като се има предвид, че броят на предстоящите договори за продажби нарасна през май.

От NAR обаче отбелязаха, че отказите са нараснали до 16% през юни в сравнение с 4% през май.

Това е най-високото ниво, откакто от асоциацията започнаха да следят индикатора през миналата година и е доста над средния досегашен показател от 9-10%.

Лорънс Юн, старши икономист в NAR, заяви, че не е ясно защо отказите направиха такъв скок през юни, но добави, че слабата икономика е вероятен фактор.

Спадът на продажбите понижи очакванията, че е налице умерено подобрение в сектора, измъчван от прекалено предлагане на жилища и понижените цени.

Вчерашните данни показаха 6-месечен връх в започването на ново строителство, подкрепен отчасти от нарастващото търсене на апартаменти под наем.

Въпреки слабото темпо на продажби и увеличението на предлаганите жилища на пазара цените са се покачили. Средната цена на жилище е нараснала с 0,8% през юни в сравнение със същия месец на предходната година до 184 300 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още