IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китаец може да заеме новия пост на заместник-ръководител на МВФ

За все още неучредената, но обещана позиция се спряга името на съветника на генералния директор на организацията Джу Мин

11:33 | 07.07.11 г.
<p>
	Джу Мин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джу Мин. Снимка: Ройтерс

В Международния валутен фонд може да бъде създаден пост на заместник-генерален директор по въпросите на държавите с развиващи се икономики, който най-вероятно ще бъде зает от представител на Китай, съобщи Ройтерс.

„Китай е вече близо до заемането на този висок пост в МВФ от негов представител. Очаква се новият заместник-генерален директор на МВФ да бъде съветникът на генералния директор и бивш заместник-председател на китайската централна банка Джу Мин, който бе назначен на настоящия си пост през миналата година“, е заявил източник от фонда.

Той добавя, че настоящият генерален директор на организацията Кристин Лагард смята в най-близко бъдеще да учреди поста на новия заместник, който да представлява интересите на държавите с бързо развиващи се икономики като Китай, Индия, Русия и Бразилия.

Вчера на първата си пресконференция, откакто пое поста, Лагард обеща да активизира процеса на реформи в МВФ.

По думите й основен елемент в реформирането ще бъде увеличаване на представителите на развиващите се пазари в управлението и персонала на организацията.

След подадената оставка от бившия генерален директор на фонда Доминик Строс-Кан Китай се опита да постигне назначаване на свой представител на поста, но опитът бе блокиран от Япония.

В края на август изтича договорът на първия заместник-генерален директор на МВФ Джон Липски, като според Ройтерс американски източници твърдят, че САЩ планират да предложат за негов заместник Дейвид Липтън, съветник на президента на страната Барак Обама, за да запазят поста за САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още