IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия остави непроменен основния лихвен процент

Лошите данни за продажбите на дребно и заетите, както и забавеният темп на световното икономическо възстановяване определиха решението на австралийската централна банка

10:52 | 05.07.11 г.
Австралия остави непроменен основния лихвен процент

Австралийската централна банка остави основния лихвен процент без промяна на ниво от 4,75% на фона на увеличаващите се признаци за забавяне на икономическия растеж, съобщи ВВС.

Данни, публикувани в понеделник, показаха спад на продажбите на дребно през май, тъй като потребителите са насочили повече усилия към изплащане на ипотеките си. Броят на заетите на пълен работен ден намаля през април и май, записвайки най-големия спад от над 2 години насам.

Управителят на централната банка Глен Стивънс обяви в специално съобщение, че въпреки възстановяването на икономиката от щетите, нанесени от циклони и наводнения по-рано през годината, „ръстът през 2011 г. сега не изглежда да е толкова силен, колкото бе предварително прогнозирано“.

През последните няколко години икономическият растеж на Австралия бе основан върху нарастване на търсенето на нейните ресурси от развиващи се икономики като Китай и Индия.

Но тъй като сега тези държави се опитват да задържат собствения си растеж в опит да предпазят икономиките си от прегряване, търсенето вероятно ще спадне.

За да станат още по-лоши нещата за австралийската икономика, скоростта на световното икономическо възстановяване също намаля, засягайки търсенето от развитите икономики.

„И нарушаването на веригите за доставки при земетресението в Япония, и обезсърчаващите ефекти от високите цени на суровините върху приходите и разходите в големите държави допринесоха за забавянето“, посочва Стивънс.

„Проблемите на банковата система и държавните дългове в Европа също съдействаха за нестабилността и колебанията на финансовите пазари през последните няколко месеца“, добавя той.

Според анализатори икономическият растеж на Австралия ще бъде засегнат от начина, по който икономиката в останалата част от света ще се възстанови от шоковете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още