IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорското доверие в еврозоната се повиши за първи път от четири месеца

Инфлационните страхове са далеч от истерията през февруари и март, констатира проучването на Sentix

16:19 | 04.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Инвеститорското доверие в еврозоната се повиши за първи път от четири месеца

Доверието на европейските инвеститори се е повишило за първи път през последните четири месеца, след като цените на петрола отстъпиха, а икономиката набра скорост, предава Bloomberg.

Индексът, измерващ нагласите в 17-те страни членки на еврозоната е нараснал до 5,3 пункта от 3,5 през юни, показва проучването на Sentix, което е едно от водещите в Германия и Европа.

Индикаторът за текущите бизнес условия се покачва от 18,50 на 19,25, а този за очакваните - напредва от -10,50 до -7,75 пункта.

В месечното изследване са участвали 922 инвеститори. То е проведено в периода 30 юни – 2 юли, като резултатите от него не се ревизират.

През първото тримесечие еврозоната отбеляза най-силният си растеж от близо година, подпомогнат от неочаквано високия икономически ръст в Германия, компенсиращ строгите икономии в други страни от региона.

Цените на петрола се понижиха с около 4% през последния месец, а европейските финансови министри одобриха отпускането на заем за Гърция в размер на 8,7 млрд. евро, което повиши доверието.

„Изглежда, че корекцията в цените на суровините, особено на петрола, се смята за облекчаващ фактор“, се казва в изявлението на Sentix. “Подобрените оценки на инвеститорите определено са повлияни и от гласуваната помощ за Гърция.“

„Инфлационните страхове са далеч от истерията през февруари и март“, констатират от Sentix. “Това би трябвало да намали натиска върху ЕЦБ за повишаване на лихвите.“ 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още