IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама призова за нови мерки за стимулиране на икономиката

Конгресът трябва да одобри заеми за насърчаване на разходите за строителство и да удължи данъчните облекчения за средната класа

21:32 | 29.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Барак Обама призова в телевизионно обръщение към нови мерки за стимулиране на растежа на икономика - усилие, което вероятно допълнително ще усложни преговорите за поставяне под контрол на американския дълг, предаде Ройтерс.

Обама заяви, че Конгресът трябва да одобри заеми за насърчаване на разходите за строителство и да удължи данъчните облекчения, от които са ползват семействата със средни доходи, за да се намали безработицата, която достигна равнище от 9,1%.

Абсолютно наложително е да се намали държавният дефицит, подчертава Обама. Един от начините е САЩ да премахнат данъчните облекчения за милионерите и милиардерите. Същевременно са нужни нови мерки за насърчаване на заетостта. 

Президентът обеща също да постигне споразумение с републиканците в Конгреса за вдигане на горната граница на държавния дълг, така че САЩ да могат да функционират според бюджетните си възможности, съобщи Ройтерс.

Междувременно и Международният валутен фонд (МВФ) призовава американските законодатели за увеличат тавана на границата на вътрешния дълг на страната.

От МВФ предупреждават, че пасивността може да доведе до увеличаване на основния лихвен процент, което би навредило на американската икономика и световните финансови пазари.

Лимитът на дълга е сумата, която правителството може да взима на заем, за да подпомогне финансирането на дейностите си.

САЩ достигнаха границата от 14,3 трл. долара през май. Страната е застрашена от неплатежоспособност по дълга си, ако не повиши горната граница на дълга до 2-и август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още