IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед продължава със стимулите, остави рекордно ниската лихва

Очакванията са темповете на икономически растеж на САЩ да се засилят през следващите тримесечия

20:10 | 22.06.11 г. 4
<p>
	Бен Бернанке, Снимка: Ройтерс</p>

Бен Бернанке, Снимка: Ройтерс

Федералният резерв ще продължи с икономическите стимули и след изтичането на програмата за изкупуване на дълг на стойност 600 милиарда долара. В изявление на централната банка на САЩ е записано, че програмата ще бъде приключена в края на месеца, но институцията ще продължи възприетия курс на политиката в подкрепа на икономиката, съобщи Bloomberg.

 Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви, че Страната на неограничените възможности все още има нужда от рекордно ниската основна лихва. Той отбеляза, че възстановяването на икономиката е разочароващо бавно две години след края на рецесията. Потребителските разходи остават „замразени” заради падащите цени на жилищата, инфлацията и високата безработица, допълни Бернанке.

„Индикаторите за състоянието на пазара на труда са по-слаби от очакваното”, посочи още Бернанке в изявлението си.

Очаквано, Федералният резерв остави основната лихва на рекордно ниското ниво от 0,25% и обеща да я запази за „по-дълъг период от време”, въпреки нарастващата инфлация. Според Фед обаче ръстът й се дължи на високите цени на петрола и горивата..

Американската централна банка очаква темповете на икономически растеж да се засилят в следващите тримесечия, а безработицата постепенно да пада.

Предстои Федералният резерв да съобщи актуализираните си прогнози за икономическия растеж на САЩ. През първото тримесечие брутният вътрешен продукт на Щатите отбеляза ръст от 1,8% на годишна база – далеч от регистрираните 3,1% в края на декември 2010 г.

Наскоро Международният валутен фонд ревизира надолу прогнозата си за икономическия растеж на страната заради спада в производството, слабото потребителско и бизнес доверие и високия държавен дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
Lucifer
преди 13 години
това май не е Бен Бернанке а Бен Ладен???.....а бе янките убиха ли го наистина или той ще ги довърши до крак...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
mirin
преди 13 години
Тези хора подкопават всичко. Това което се случи през есента на 2008 ще ни се стори като майтап в сравнение на това, което ни очаква !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 13 години
Аха. Хиперинфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
balkando
преди 13 години
Изглежда американската икономика е добила резистентност към вечния антибиотик - ликвидността. Може би скоро ще дойде времето на други видове лечение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още