IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският износ през май се сви над очакванията

Търговският дефицит на страната достигна второ най-високо ниво за времето, през което се събират данни от 1979 г. насам

11:23 | 20.06.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Японският износ през май намаля повече от оценките на икономистите, което е нов сигнал за тежката битка за възстановяването на третата икономика в света след земетресението и вълните цунами от 11 март, съобщи Bloomberg.

Износът е спаднал с 10,3% на годишна база, след като данните за свиването през април бяха коригирани на 12,4%, съобщиха от японското министерство на финансите. Средната оценка на 25 икономисти в проучване на  Bloomberg News бе за спад от 8,4%.

Япония обяви и търговски дефицит от 853,7 млрд. йени (10,7 млрд. долара), което е втори най-висок показател, откакто се събират данни през 1979 г.

Недостигът на електроенергия и части нарушиха производствения процес и намалиха продажбите зад граница, принуждавайки японските компании, включително Honda Motor Co., да прогнозират по-слаби приходи.

Високото ниво на безработица в САЩ и отслабващото търсене в Азия сочат, че Япония няма да може да разчита на световното търсене, за да се измъкне от кризата, предизвикана от земетресението.

„Състоянието на световната икономика е леко тревожно“, каза Азуса Като, икономист в токийския филиал на BNP Paribas. „САЩ и Европа не се справят добре, а положението в развиващите се икономики също се затяга с невероятна скорост, увеличавайки несигурността“, добави Като.

Доставките за чужбина са нараснали със сезонно коригираните 2,5% през май в сравнение с април, което е първи положителен резултат за последните 3 месеца, показва днешното съобщение. Според Като това отразява възстановяването на нарушените доставки.

Настоящите данни предполагат, че свиването на японската икономика продължава в рамките на настоящото тримесечие.

Поръчките в машиностроенето са намалели с 3,3% през април, което е първи спад от 4 месеца и знак, че компаниите не желаят да харчат след бедствието през март. Нивото на безработица се повиши, а домакинствата орязаха разходите си през април.

През миналата седмица третият по големина японски автопроизводител Honda понижи прогнозите си за печалба през настоящата финансова година с повече от очакваните 63%, като се позова на нарушаването на производството на части и силната йена.

Производителят на електроника и електрооборудване Hitachi Ltd. предвижда спад от 16% в нетните приходи за финансовата година, след като природното бедствие парализира производствения процес.

„Като се има предвид спадът в икономиката извън страната, трудно е да се очаква икономическа експанзия в дългосрочен план, въпреки че възстановяването на производството личи ясно“, заяви преди публикуването на днешните данни Джунко Нишиока, старши икономист в RBS Securities в Токио.

„V-образният сценарий за възстановяване по-късно през годината изглежда несигурен“, добави той.

Доставките за САЩ са намалели с 14,6% през май на годишна база в сравнение със спада от 23,3% през април, показва днешното съобщение. За Европа показателят се е понижил с 8,8%. Износът за Китай, който е най-големият пазар за Япония, се е свил с 8,1% в сравнение с 6,8% през април.

Доставките за Азия, където държави като Южна Корея и Индия увеличиха цената на кредитите, за да обуздаят инфлацията, са намалели с 8,7%.

Увеличаването на цените на енергоносителите вдигат цената на изнасяните стоки. През последната година цената на петрола се повиши с 20%, а Япония внася на практика целия използван петрол в страната.

Вносът през май се е увеличил с 12,3% на годишна база, сочат също данните от съобщението.

„Японският търговски дефицит може да остане непроменен за продължителен период“, заяви Киохей Морита, старши икономист в токийския филиал на Barclays Capital, преди публикуването на новите данни.

Според него все пак „показателят вероятно ще се променя от намаляване на износа към увеличаване на вноса“, което не е лошо, тъй като ще се отрази на възстановяването на вътрешното търсене.

През първото тримесечие коригираните данни сочат, че брутният вътрешен продукт е намалял с 3,5%.

Икономиката може да се свие през второто тримесечие с 3% на годишна база, преди да се върне към растеж през втората половина на годината, сочи усреднената прогноза на 43-ма икономисти в проучване на Economic Planning Association от 8 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още