IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на Wall Street отбелязаха най-голям спад от началото на месеца

Еврото отчете най-голямото си понижение от миналия август, след като инвеститорите потърсиха убежище в долара

23:39 | 15.06.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Индексите на Wall Street отбелязаха най-голям спад от началото на месеца

Щатските индекси затвориха със значителен спад по време на сесията в сряда, а доларът скочи на фона на изострящата се ситуация с гръцкия дълг и някои нагативни икономически новини, предава CNBC.

Индексът на 30-те водещи американски компании - Dow Jones Industrial Average (DJIA) се понижи с 1,5% до ниво от 11 897 пункта, S&P 500 спадна с 1,7% до 1 265 пункта, а Nasdaq Composite загуби 1,8% до 2 631 пункта.

Трите индекса отбелязаха най-големите си спадове от 1 юни, като Dow Jones падна под психологическата граница от 12 000 пункта, а според трейдъри следващото ниво на подкрепа за S&P 500 е 1 256 пункта.

”Акциите вероятно ще завършат годината на по-ниски от сегашните нива”, смята Дейвид Леви, директор на Jerome Levy Forecasting Center.

Според него те не са калкулирали истинската опасност от европейската дългова криза, както и от предстоящото икономическо забавяне.

Акциите спаднаха на фона на сложната ситуация с гръцкия дълг, след като финансовите министри от еврозоната не успяха да изработят финансовата помощ за Гърция.

Хиляди протестираха в Атина срещу правителствените мерки за съкращаване на разходите, необходими за избягване на неплатежоспособност на страната. Министрите от еврозоната ще се срещнат отново следващата седмица.

Премиерът на страната Папандреу предложи да подаде оставка, за да улесни формирането на нов кабинет.

Междувременно Moody’s предупреди, че може да понижи рейтингите на три португалски банки заради проблеми с финансирането. По-рано в сряда кредитната агенция предупреди, че ще преразгледа рейтингите на някои от големите френски банки заради инвестициите им в гръцки държавни облигации.

Икономическите новини от деня показаха, че индексът за промишлената активност на клона на Федералния резерв в щата Ню Йорк се е свил през юни за първи път от миналия ноември насам. Същевременно потребителската инфлация в страната през май се е повишила повече от очакваното.

Еврото спадна с 1,8% (най-големият му дневен спад от август 2010) до 1,4177 долара, след като инвеститорите потърсиха убежище в долара поради дълговите проблеми в еврозоната.

Петролът поевтиня, след като опасенията от забавяне на икономическата активност взеха връх над данните за намаляване на запасите в САЩ. Сортът Брент загуби 2,6% до 117,10 долара за барел, а американският лек петрол потъна с 4,1% до 95,29 долара.

Златото се повиши с 0,5% до 1 532 долара за унция, а среброто - с 1% до 35,77 долара. Доходността на базовите 10-годишни американски ДЦК спадна с 0,14 процентни пункта до 2,98%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
vankata89
преди 13 години
Да живее кризата когато почна тая измислена на хартия "криза" 2008 някъде по едно време цените на горивата бая бяха паднали спомням си бензина беше 1.7лв литъра. Тогава още не се беше сетила да одари българия и си виках баси кефа да има "криза" ниски цени на горивата :D. Криза мои да има само ако няма ресурси, кой черпи най - много ресурси на планетата гадните китайци. Министър Седянков може да покаже пред света как да решим проблема с липсата на ресурси :D. Aко всички страни вземат нашия демографски пример хората да имат по 1 максимум 2 деца от планетата ще се черпят в пъти по малко ресурски тоест няма да има основание за "криза". Тай че китайци следвайте нашия пример ние сме отличника в ЕС. Колкото по малко потребление от развиващите се страни толкова по - добре коментара е във връзка защо цените на петрола са паднали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още