IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Днес се обсъжда вторият вот на недоверие към правителството на Борисов

Основният мотив за вота на недоверие е провалът на антикризисната политика и липсата на адекватни мерки на кабинета, което води до икономически застой

07:55 | 16.06.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Днес се обсъжда вторият вот на недоверие към правителството на Борисов

Днес от 9 часа сутринта започват дебатите в парламента относно внесения от парламентарните групи на Коалиция за България и ДПС вот на недоверие, втори по ред, към правителството на Бойко Борисов. Вотът на недоверие беше внесен в парламента на 10 юни. По закон самото гласуване на вота на недоверие се провежда поне 24 часа сред приключване на дебатите по него, т.е. в случая това ще стане в петък, по всяка вероятност следобед.

Основният мотив за вота на недоверие е провалът на антикризисната политика и липсата на адекватни мерки на кабинета, което води до икономически застой, влошено усвояване на еврофондовете и спрени реформи във всички сфери.

Към този мотив се добавя, че най-тежкият удар е понесъл бизнесът, на който беше обещано експресно плащане на дължимите суми по обществени поръчки. „И до днес този ангажимент не е изпълнен изцяло, а онези, които получиха частични плащания, бяха подложени на официален държавен рекет - да се откажат от 7% от вземанията си“, се посочва в мотивите.

Останалите мотиви за вота на недоверие са:

За цялостния провал в икономиката.

За по-малко от две години правителството на ГЕРБ срина конкурентоспособността на страната със 17 позиции, пишат вносителите на вота. Съгласно класацията на конкурентоспособността на икономиките на Международния швейцарски институт по мениджмънт, през кризисната 2009 г. страната ни е заемала 38-ма позиция по конкурентоспособност, за тази година заема 55-то място.

За антиевропейската политика в областта на образованието, науката и иновациите.

Отделените 3,4% от БВП за образование и 0,18% публични разходи за наука са най-ниските нива на финансиране на тези сфери в Европейския съюз.

За провала в усвояването на европейските фондове.

В анализ на ЕК за усвояването на еврофондовете към 1 май 2011 г. България е на 24-то място по усвояване на средствата от фонд „Регионално развитие", на 25-то място от Социалния фонд и на последно място по усвояемост от Кохезионния и Аграрен фонд. За сравнение, през август 2009 г. сме били на 14-то място, се казва още в мотивите за вота на недоверие.

Дава се пример, че в Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и при директните плащания е „пълна катастрофа“: 25% от старите заявления  от 2008 г. и 2009 г. все още не са обработени, за 2010 г. не са обработени над 1000; 25% от общия бюджет на ПРСР, т. е. 637,4 млн. евро не са усвоени.

За тежките последици за хората.

За последните две години броят на заетите лица намаля с над 372 хиляди; безработицата се увеличи с 5,6% и нови 170 хил. човека останаха без работа, пише в мотивите.

България е една от трите страни в ЕС с най-висока инфлация. Цената на основни хранителни продукти се вдигна с над 50%. Заедно със замразените вече 22 месеца доходи и пенсии всичко това прави българите едни от най-тежко засегнатите от кризата граждани на ЕС.

Според публикуваната оценка за България в препоръките на Европейската комисия 41% от българите изпитват тежки материални лишения, 66% са заплашени от бедност, две трети от българите твърдят, че живеят по-зле, 35-40% се лишават от необходими лекарства.

В мотивите се посочват още "зле замислената пенсионна реформа" и критичното състояние на системата на здравеопазване.

За провала на ГЕРБ в местното самоуправление.

Двегодишното управление на правителството на ГЕРБ влоши силно положението на българските общини, посочват още вносителите на вота. Според тях способността на местните органи за самоуправление да гарантират постигнатия обем и качество на предлаганите публични услуги и възможността на общините да ползват възможностите на европейските фондове е под въпрос.

Общите разходи на общините намаляха с над 17% през 2010 г. в сравнение с 2009 г. Просрочените задължения на общините нараснаха от 80 млн. лв. през март 2009 г. на над 204 млн. лв. през март 2011 г.

Парламентарната група на Синята коалиция няма да участва в дебатите и в гласуването на вота на недоверие към кабинета "Борисов" заради "провала на антикризисната политика", съобщи съпредседателят на коалицията и лидер на СДС Мартин Димитров, цитиран от БТА. Няма да гласуваме "въздържали се", защото това е форма на
подкрепа на правителството, обясни Димитров.

"Целта на този вот е да покаже и те вероятно ще успеят, че ерозира мнозинството, което подкрепя Бойко Борисов", смята Иван Костов. Той добави, че гласуването при вота ще покаже и че зад това правителство не стои друга политическа формация освен ГЕРБ.

Мартин Димитров посочи още, че оттук нататък има място за инициатива на Синята коалиция за внасяне на вот на недоверие. По думите му една от темите е политиката в сферата на земеделието. Възможен е и вот на недоверие,
иницииран от Синята коалиция, срещу министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, добави Иван Костов.

За да успее вотът на недоверие, са необходими гласовете на поне 121 народни представители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
biserz
преди 13 години
Тука все невежеството ще ни управлява. Да се хващаме и посока Луната - то се е видяло, че ще си живеем с илюзии, поне да има подходяща среда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 13 години
Лошо! Пак му скроиха шапка на Зайко.Няма да дават вота по TV! Ееех как му взеха моркова под носа и все не успява да си го върне!:)))...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
all_trader2
преди 13 години
Aнти кризисна поитика никога не е имало . вместо това получихме про-кризисна в таЗи държава на власт е некадърието и глупостта !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още