IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси започнаха сесията с ръст*

Положителните данни за конюнктурата настроиха оптимистично инвеститорите на борсата

18:44 | 14.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Водещите индекси стартираха сесията в Ню Йорк с ръст. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Водещите индекси стартираха сесията в Ню Йорк с ръст. Снимка: Ройтерс

 

След шест поредни седмици със загуби днес основните индекси на Wall Street се повишиха след публикуването на данните за продажбите на дребно през май, които са по-добри от очакваните от анализаторите, предаде Ройтерс.

Министерството на търговията обяви, че продажбите на дребно в САЩ са се понижили с 0,2 на сто през май, а анализаторите очакваха по-силен спад. Изтеглянето на стимулиращи програми и нарушенията в доставките заради кризата в Япония са довели до намаляване на продажбите на автомобили с 2,9%.

Цените на едро пък през май нараснаха с най-бавния си темп от 10 месеца на фона на поевтиняването на храните и лекото поскъпване на горивата.

Промишленият индекс Dow Jones се повиши с 94 пункта или 0,8% до 12 043 пункта малко след откриването на сесията.

По-широкообхватният индекс S&P-500 прибави към себе си 13 пункта или 1% до 1285 пункта, а индексът на високотехнологичните дружества Nasdaq нарасна с 26 пункта или 1% до 2667 пункта.

В корпоративно отношение акциите на Apple отбелязаха ръст от 1%, въпреки че компанията загуби едногодишния патентен спор с Nokia. Apple ще плаща и в бъдеще лицензни такси, както и еднократна сума на финландците. Търгуваните в Ню Йорк акции на Nokia пък поскъпнаха с 3,6%.

Рент-а-кар фирмата Avis Budget ще си купи обратно европейското поделение за около 1 млрд. евро 25 години, след като го продаде. Avis предлага по 315 пенса за всяка акция на котираната в Лондон Avis Europe. Това е с 60% по-скъпа цена от постигната на борсата вчера. Инвеститорите възнаградиха новината с ръст на акциите на Avis Budget с повече от 5%.

* Актуално към 18,20

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още