IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 15 октомври ще се изплащат обезщетения на зеленчукопроизводителите

Помощта е за нереализирана продукция в периода от 26 май до 30 юни

10:45 | 10.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
До 15 октомври ще се изплащат обезщетения на зеленчукопроизводителите

Българските земеделските производители, които претърпяха загуби заради заразата с Ешерихия коли в Германия, ще получават компенсации през юли и август. Целият процес на изплащането ще продължи до 15 октомври, заяви земеделският министър Мирослав Найденов в интервю за БНТ.

„За краставиците обезщетенията са по 48 стотинки за килограм, за доматите около 66 ст./кг, за марулите около 78 ст./кг, за пипера около 89 ст./кг и за тиквичките около 60 ст./кг”, припомни министърът. 

Всяка сряда страните от ЕС трябва да предоставят в Брюксел актуална информацията за щетите, тъй като тази помощ е за периода от 26 май до 30 юни.

Обезщетения ще получат производителите, които имат документи, че са пратили продукцията в търговската мрежа и впоследствие тя е била изтеглена. Ако зеленчуците са на полето или в оранжериите, фермерите ще получат 90% от посочените средства, защото нямат разходи по прибирането и транспорта. Тогава нереализираните количества ще се доказват с протоколи от съответните земеделски комисии, обясни процедурата Найденов.

Според него е малко вероятно мъж, починал в Хасковско, да е бил носител на заразата от германския щам на бактерията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още