IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи ръст от почти седмица в началото на сесията на борсите в САЩ

Благоприятните новини за американския износ през април насърчиха инвеститорите, поскъпването на петрола вдигна цените на акциите на компаниите от енергийния сектор

18:30 | 09.06.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на американските борси тръгнаха нагоре в началото на днешната сесия в опит да пробият серия от почти едноседмични загуби, съобщи AP.

Инвеститорите бяха насърчени от съобщение на правителството, че американският износ е достигнал рекордни стойности през април, намалявайки търговския дефицит на страната.

Компании от САЩ са продали повече компютри, тежкотоварно и телекомуникационно оборудване зад граница, докато вносът е намалял основно заради намаления брой японски автомобили, след като заводите в Страната на изгряващото слънце бяха разрушени от силното земетресение и вълните цунами през март.

Ръстът на цените на петрола вдигна цените на акциите на компаниите от енергийния сектор. Акциите на тези компании в Standard & Poor's 500 увеличиха цената си с 1,2%, което е повече от всяка от останалите производствени групи в индекса. Цената на американския лек суров петрол се покачи с 0,57 долара до 101,31 долара.

До днес индексите губеха позиции 6 дни поред, което е най-дългата серия на загуби за индекса Dow Jones през годината, а за Standard & Poor's 500 – от февруари 2009 г.

Съобщението на американското министерство на труда за подадените нови молби за безработица показа минимална промяна – увеличение от 1 000 броя до 427 000 души, макар анализаторите да очакваха слабо понижение.

Индексът Dow Jones спечели 0,74% до 12 137,98 пункта. S&P 500  се повиши с 0,75% до 1 289,21 пункта, а Nasdaq нарасна с 0,35% до 2 684,76 пункта.*

Очаква се по-късно днес представители на Белия дом да обявят колко собственици на жилища са в състояние да променят условията по ипотечните си заеми, за да намалят месечните си вноски и да избегнат просрочването.

Администрацията на американския президент Барак Обама си е поставила за цел да осигурява постоянни промени по заемите на 3-4 млн. собственици на жилища, които са изправени пред просрочване на вноските си. До момента обаче усилията са дали резултат едва при 670 000 души. 

*Актуално към 18:10 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още