IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Английската централна банка отново остави основната си лихва рекордно ниска

Решението не беше изненадващо с оглед слабия икономически растеж, коментират анализатори

14:54 | 09.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Английската централна банка отново остави основната си лихва рекордно ниска

Основният лихвен процент във Великобритания бе оставен на рекордно ниското му ниво от 0,5 на сто и след поредната среща на ръководителите на институцията. Основната причина, която се изтъква за това, са опасенията за скоростта на икономическото възстановяване, пише MarketWatch.

Освен липсата на промяна на монетарната политика, не бяха обявени и изменения в програмата за изкупуване на ценни книжа от страна на централната банка. Тя остава в размер на 200 млрд. лири.

Решението на Английската централна банка „не е изненадващо с оглед поредицата от слаби данни за икономическата активност и опасенията за инерцията на глобалното възстановяване“, коментира за медията Джеймс Найтли, икономист в ING Bank.

Анализаторите очакват през следващите месеци инфлацията на Острова да достигне 5 на сто, което е много над заложения таргет от страна на централната банка.

Днес британският паунд се движи с минимален ръст спрямо долара до 1,6410 GBP/USD.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още