IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа е изправена пред най-лошата суша от десетилетия

Сушата се отразява негативно на редица сектори от европейската икономика, пише Financial Times

11:21 | 09.06.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Европа е изправена пред най-лошата суша от десетилетия

Ново разделение по линията север-юг заплашва Европа. Този път обаче това не е конкурентоспособността на икономиките, а дъждът, който на север почти не е валял през този сезон, пише Financial Times.

Докато в Южна Европа пролетта беше доста влажна, по-голямата част от Северна Европа преживява суша.

Във Франция март и май бяха най-горещите от повече от век, докато Англия и Уелс имаха втората най-суха пролет от 1910 г. По данни на Европейската комисия (ЕК) за периода януари – април почти никакъв дъжд не е валял в Белгия, Холандия, Германия, Дания, Унгария и Австрия.

Няколкото краткотрайни бури в отделни части на Европа далеч не успяха да компенсират пресушените водни запаси на континента.

Сушата се отразява негативно на редица сектори от европейската икономика, от речните превозвачи и производителите на вино до енергийните компании и фермерите.

Франция преживява най-лошата суша от 30 години насам, казва земеделският министър на страната Бруно ле Мер. Падналият дъжд е едва 45% от средното количество за периода 1971 г. - 2000 г. Ограничения за използването на вода вече са въведени в две трети от 96-те департамента на страната. Днес френският президент Никола Саркози се очаква да обяви помощи за земеделските производители.

В същото време нивото на река Дунав, един от основните водни пътища на континента, е паднало до 100-годишно дъно през май.

Кристиян Стейндъл, директор на пристанището Ennshafen на Дунав, посочва, че докато ниските нива на реката не са нечувани, сезонът, през който това се случва, е необичаен. „През август това може да се случи, но не и през май.“

Като най-голям производител на земеделска продукция Франция е притеснена за ефекта от сушата върху 507 хил. ферми в страната. Правителството помоли банките да изплатят земеделските помощи два месеца по-рано, докато държавната железопътна компания SNCF беше помолена да транспортира спешни доставки от фураж за животновъдите, чийто пасища са засегнати от сушата.

Енергийните компании също са притеснени от недостатъчното количество дъжд. Френското правителство е създало център за следене на нивото на реките, използвани за охлаждане на 58-те ядрени реактора в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
madcow
преди 13 години
Пич, май си забравил да си пиеш хапчетата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 13 години
Дано Бог им го върне тъпкано заради унищожението на нашето село.Нищо да не се роди и да се принудят да напуснат територията.Да се обезлюди страната им както нашата.Това им желая защото трябва да си платят за злините
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
dakl
преди 13 години
Те не само ни прецакват , а просто правят всичко което е във възможностите им да убият българското земеделие, в което активно им помагат т.н. български политици!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
karabache
преди 13 години
Нека ,нека ,че да се стреснат и да обърнат внимание на България ,защото ние сме производители на най-евтината и качествена земеделска продукция и екологична ,но *** западняци все ни прецакват от 100 г насам в какво ли не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още