IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителите в еврозоната продължават да пазаруват

Продажбите на дребно отчитат ръст от 0,9% на месечна база и 1,1% на годишна основа

16:10 | 07.06.11 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Продажбите на дребно в 17-те държави, използващи еврото, нараснаха с повече от очакванията през април въпреки дълговата криза и увеличаването на лихвените проценти, съобщи BBC, цитирайки европейската статистическа служба Евростат.

Продажбите на дребно нараснаха с 0,9% в сравнение с предходния месец, което компенсира мартенския спад със същия показател. Анализаторите очакваха по-скромно нарастване с 0,3%. 

Сред най-големите икономики в еврозоната Германия съобщи за месечен ръст от 0,6%, докато във Франция той е 1,4%.
От подпомаганите икономики Португалия отчете ръст от 2,9%, Ирландия – спад от 0,5%, а гръцките данни все още не са оповестени. Въпреки че в Португалия ръстът е за втори пореден месец, той остава все още с 4% под нивото от май миналата година.

В еврозоната като цяло продажбите са се увеличили с 1,1% спрямо същия месец на 2010 г., обръщайки тенденцията от март за спад на годишна база от 1,7%.

„Съживяването в продажбите на дребно в еврозоната през април увеличава надеждите, че потребителските разходи ще подкрепят икономическото възстановяване на региона“, каза Мартин ван Вилет, икономист в банка ING.

През април Европейската централна банка увеличи основния си лихвен процент от 1% на 1,25%. В четвъртък може да има ново решение по въпроса, като засега очакванията са да няма промени, макар мнозина да намекват за ново увеличение през юли.

„Силният април изглежда бе подкрепен от великденските празници“, предупреждава Емили Гай от Capital Economics. „Показателят на годишна база скочи от -1,7% до 1,1%, но това отчасти отразява резкия месечен спад през април миналата година“, добави тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още