IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще иска разяснения от Русия за забраната за внос на зеленчуци от ЕС

Според говорител на еврокомисаря по здравеопазването мярката е непропорционална

13:19 | 02.06.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия смята за непропорционална мярка забраната от страна на Русия за внос на зеленчуци от Европейския съюз и ще поиска разяснения по въпроса, заяви Фредерик Венсан, говорител на европейския комисар по здравеопазването Джон Дали, цитиран от ИТАР-ТАСС.

 „Докато източникът на стомашното заболяване в Европа не е определен, въвеждането на забрана от страна на Русия върху вноса на зеленчуци от целия ЕС е непропорционално. В момента инфекцията е локализирана главно в северната част на Германия“, каза Венсан.

По думите му през следващите няколко дни ръководителят на генералната дирекция за продоволствена сигурност в ЕК ще изпрати до руския си колега писмо, в което ще поиска разяснения за действията на руските санитарни власти.

„Еврокомисар Дали вече предупреди, че всякакви ограничителни търговски мерки, които може да бъдат въведени от трети страни спрямо европейската земеделска продукция, ще бъдат непропорционални на този етап“, припомни той.

Вчера ЕК отмени всички свои предупреждения за опасността от употребата на краставици от Испания, които първоначално бяха разглеждани като основен носител на острата стомашна инфекция, която се разпространява в Европа.

Неин причинител е рядък вид от бактерията Escherichia coli -  E.coli 0104. Остава неясно обаче как тя е попаднала в пресните зеленчуци. Във вторник европейски експерти приключиха лабораторни тестове, които не откриха бактерията в краставици от испанските провинции Малага и Алмерия.

Вчера Дали съобщи, че ЕС се е сблъскал „със сериозна санитарна криза“. Той призна, че източникът на инфекцията все още не е определен, а основното огнище на заболяването е в района на германския град Хамбург.

Данните за броя на заболелите и починалите за последната седмица в държавите членки на ЕС се разминават. ЕК съобщава, че до днес от болестта са починали 12 души в Германия и 1 в Швеция, докато от Берлин вече съобщават за 15 смъртни случая и над 500 заразени.

От своя страна Испания обяви, че ще поиска компенсации от ЕС за щетите, нанесени на селското стопанство на страната заради „разпространяването на необосновани съмнения в качеството на испанската продукция“.

Стомашно-чревната инфекция вече нанесе забележими щети на европейския пазар на зеленчуци – от началото на седмицата във всички 27 членки и най-вече в Германия е регистриран рязък спад в търсенето на краставици, домати и салати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още