IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промени в Закона за обществените поръчки предложи правителството

В закона се регламентират всички видове режими и процедури за възлагане на поръчки в зависимост от тяхната стойност

14:32 | 01.06.11 г.
Промени в Закона за обществените поръчки предложи правителството

Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки (ЗОП) одобри днес Министерски съвет, съобщи БТА.

В закона се регламентират всички видове режими и процедури за възлагане на поръчки в зависимост от тяхната стойност. По този начин се опростява структурата на законодателството чрез намаляване на броя на подзаконовите нормативни актове.

Отменя се Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки. Предвижда се възможност възложителите да променят еднократно обявените условия в процедурата в 14-дневен срок след нейното откриване.

Изменя се и обхватът на предварителния контрол, упражняван от Агенцията по обществени поръчки, и механизмът за неговото осъществяване.

Въвежда се публичност при възлагане на поръчки на ниска стойност чрез задължението възложителите да публикуват покана на Портала за обществени поръчки и на страницата си в интернет -  "профил на купувача".

Регламентира се възможност за т. нар. пряко възлагане на дружества, свързани с възложителя - териториален орган на държавна власт. Такова възлагане се допуска само за договори за комунални услуги, обхванати от предмета на дейност на дружеството. В тези случаи се изисква общинското дружество да е обект на контрол, какъвто съответният териториален орган упражнява спрямо собствените си структури. Друго важно условие е това дружество да формира 100% от годишния си оборот от поръчките на този възложител.

Предложението е в съответствие с практиката на Съда на Европейския съюз, според който този начин на възлагане се приравнява на изпълнение на дейности със собствен ресурс.

Въвежда се дефиниция на понятието "свързани лица" за целите на възлагането на поръчки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още