IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската икономика с най-рязък спад от 1991 г.

Анализаторите обаче отдават това на временните проблеми и не се притесняват за икономическия ръст в дългосрочен план

11:37 | 01.06.11 г.
Австралийската икономика с най-рязък спад от 1991 г.

Австралия обяви най-голям спад на своя брутен вътрешен продукт на тримесечна база за последните 20 години, съобщи BBC. Икономиката се е свила с 1,2% през първите 3 месеца на годината в сравнение с предходното тримесечие, показват последните данни на австралийското правителство.

Оттам обявиха, че наводненията и циклоните в щати, богати на ресурси, като Куинсланд и Западна Австралия, са нанесли значителен удар по икономическия растеж. Австралийската икономика е силно зависима от износа на суровини.

„Икономиката достигна временно дъно със съдействието на природните бедствия през годината“, заяви служителката на St George Bank Беса Дида.

Страната трябва да се справя не само с двете природни бедствия, тъй като и други фактори подпомогнаха спада в икономиката.

Австралийският икономически растеж бе подхранван от бума в областта на добива на суровини. Докато икономики като тези на Китай и Индия демонстрираха растеж, търсенето на австралийските суровини се радваше на сериозен ръст. Но анализатори твърдят, че ситуацията се е променила.

„Преживяхме дълъг меден месец“, твърди Джонатан Берат от  Commodity Broking. „Дойде време за преустройство. Тъй като растежът на Китай и Индия се забави, това ще се отрази на темпото на растеж и на Австралия“, добави той.

Въпреки че спадът е най-големият за 2 десетилетия, анализатори смятат, че показателите са по-добри от очакваните.

„Мечите настроения преобладаваха на пазара през последните 48 часа. Показателите не са толкова лоши, колкото хората се опасяваха“, заяви Берат.

Ефектът от това бе виден на валутните пазари. Австралийският долар се покачи с 0,6% спрямо американския, след като бяха публикувани данните, и се търгуваше на нива от около 1,0723 спрямо американския долар на борсите в Азия.

Макар растежът на австралийската икономика да бе засегнат от двойното природно бедствие, анализатори обявиха, че не се притесняват за дългосрочното й развитие. Според тях здравите основи ще й позволят да поеме настоящия спад.

„Скритата сила на икономиката – местното търсене и брутните държавни разходи - изглеждат много добре“, смята Матю Джонсън от  UBS Warburg. „Временните фактори се отразяват негативно, но аз съм напълно убеден, че тенденцията ще се обърне“, добави той.

Анализатори припомнят, че когато активността в добивната индустрия достигне нивата от преди наводненията и усилията за реорганизация в засегнатите райони дадат своя ефект, страната отново ще тръгне по пътя на икономическия растеж.

„Очакваме възстановяване на икономиката през годината, тъй като се наблюдава съживяване при износа на въглища и строителството ни дава необходимия тласък“, твърди Дида.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още