IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-8 ще подкрепи прехода в арабските страни

Отхвърлилите авторитарните си режими Тунис и Египет се очаква да получат заеми за около 40 млрд. евро

20:01 | 26.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Г-8 ще подкрепи прехода в арабските страни

Ръководителите на страните от Г-8 заявиха ангажимента си да подкрепят демократичния преход в арабските страни. Срещата на високо равнище в Довил трябва да постави начало на "дългосрочно партньорство" с поемащите демократичен път държави, се казва в проекта за обща декларация на участниците.

Президентът на САЩ Барак Обама, домакинът на срещата Никола Саркози и ръководителите на Русия, Канада, Япония, Великобритания, Германия и Италия поставят акцента на дискусиите си върху революциите в арабския свят с ангажимента да "подкрепят демократичните реформи".

Очаква се конкретен финансов жест към отхвърлилите авторитарните си режими Тунис и Египет със заеми, възлизащи на около 40 милиарда евро за двете страни.

Финансовата подкрепа за държавите в преход трябва да бъде и послание към режимите, които отговарят с жестоки репресии на обществените протести, като Сирия и Либия.

Извън очаквания призив за край на насилието, партньорите от Г-8 не са единодушни относно международната позиция, като Русия се противопоставя на идеята за резолюция на Съвета за сигурност на ООН срещу режима в Сирия. Военната намеса в Либия също е обект на разногласия.

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още