IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатската икономика с по-слаб от очакваното ръст за първото тримесечие

Темпът на възстановяване ще бъде разочароващ, но не и обезпокоителен, коментират анализатори

18:02 | 26.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Щатската икономика с по-слаб от очакваното ръст за първото тримесечие

През първото тримесечие на годината щатската икономика е нараснала с 1,8% на годишна база, което е по-малко от очакваното от анализаторите. Причината е ревизирано надолу потребление, пише Bloomberg.

Ревизираният ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) съвпада с експресната оценка, публикувана миналия месец. За сравнение, за последното тримесечие на миналата година щатската икономика нарасна с 3,1%. Усреднената прогноза на икономисти участвали в проучване на Bloomberg беше за 2,2% ръст.

Потреблението също се оказа по-ниско от прогнозираното и отразява по-нисък ръст на продажбите на коли и стоки за широко потребление. Ревизиите понижават и нарастването на заплатите през четвъртото тримесечие с 24,6 млрд. долара – почти на половина, което е индикатор за по-песимистична прогноза за икономиката като цяло.

Въпреки това понижаването на безработицата и ръстът на износа може да се окажат благоприятни за производителите и възстановяването да продължи.

„Темпът на възстановяване ще бъде разочароващ, но не и обезпокоителен“, казва Сийн Инкремона, главен икономист на 4Cast Inc. в Ню Йорк. „Устойчивият ръст на заетостта ще компенсира всички проблеми. Потреблението също е по-скоро устойчиво.

Прогнозите на 82 икономисти, участвали в проучването на Bloomberg, варираха между 1,6% и 2,6% ръст през първото тримесечие.

Оценката на БВП за първото тримесечие е втората от предвидените три, като последната се очаква да бъде публикувана през юни.

Днешният доклад разкрива, че потреблението за тримесечието се е повишило с 2,2% на годишна база – по малко от първоначалната оценка за 2,7% и очакванията на икономистите  за ръст от 2,8%. Нарастването на потреблението с 4% през последното тримесечие на 2010 г. е най-силното от края на 2006 г.

От октомври до декември миналата година заплатите са нараснали с 27,9 млрд. долара – по-малко очакваните 52,5 млрд. долара. През четвъртото тримесечие инфлационно претеглените доходи след данъци са се повишили с 1,1%, вместо с 1,9%, каквато беше оценката преди ревизията. През първите три месеца на 2011 г. доходите са нараснали с 0,8%, вместо с 2,9%, както беше очаквано по-рано.

Производството, на което се падат 12% от икономиката на страната, вероятно ще остане гръбнака за възстановяването. Според анализаторите нарушените доставки на компоненти ще окажат временен натиск върху производството, докато фабриките в Япония възстановят нормалния си ритъм на работа след катастрофата от март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още