IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко време ще мине, докато гръцкият народ поиска банкрут?

Вероятно хората скоро ще започнат да се питат дали мрачните сценарии при такъв вариант не са плод на институции със съмнителни интереси, коментират анализатори

16:15 | 25.05.11 г. 10
Автор - снимка
Създател
Колко време ще мине, докато гръцкият народ поиска банкрут?

Очаквано, гръцкото правителство не успява да постигне консенсус около новите, по-строги мерки за ограничаване на държавните разходи и покриването на ангажиментите към Европейския съюз и Международния валутен фонд, пише CNBC.

Недоволството в Атина набира все повече сила, тъй като икономическата ситуация се влошава и правителството е принудено да приватизира държавни активи, за да успее да получи разрешение за отпускане на поредния транш от спасителните кредити.

Различията сред европейските политици по въпроса какво да се прави са сигнал, че развитие може да се очаква едва след като пазарните участници предизвикат следващ пик на кризата. Някои анализатори обаче посочват, че гърците започват да подлагат под съмнение посоката на политиката, водена от правителството.

„Спасителният пакет никога не е бил удачен по своята същност. Откровено казано, той е спасителен пакет за банките с позиции в гръцки облигации, а не за Гърция. Той е сбъркан в основата си“, коментира анализаторът Карстен Шрьодер от Amplitude Capital за CNBC.

Други анализатори са на мнение, че новите мерки, които Гърция трябва да предприеме, за да получи поредния транш, не са насочени към отстраняване на основните проблеми.

„Плановете за приватизация, дори и да бъдат създадени навреме, няма да бъдат достатъчни за покриване на капиталовите изисквания към Гърция, смята Амрит Посър, главен икономист в Sarasin.

Знаейки това, гръцките политици вярват, че силата на ЕС и МВФ за налагане на новите мерки постепенно угасва.

„Еврогрупата е хваната в капана на дилема. Тя няма сила да заплашва Гърция, тъй като неотпускането на помощ би имало непредвидими последствия за всички нейни членове“, смята специалистът.

Ако дължите на банката 100 евро, това е ваш проблем. Ако обаче дължите един милион – това вече е проблем на банката. В определен момент това ще бъде осъзнато от хората, а политиците ще последват подобни настроения, коментират анализаторите.

„Гърция и други страни от Южна Европа (или поне Португалия) би трябвало да обмислят варианта за банкрут“, посочва Шрьодер. „Ограничителните мерки, комбинирани с нивата на задлъжнялост, не могат да бъдат управлявани. Тези страни никога няма да се оправят по този начин“, добавя той.

Инвестиции в образование и растеж са правилният отговор на кризата според Шрьодер. Гърция обаче ще трябва да обмисли напускането на еврозоната. „Като последна инстанция това стои като опция“, коментира Шрьодер.

Напускането на еврозоната не е правилният отговор според Посър. Неговото мнение е, че трябва да се прибегне до преструктуриране на дълговете.

„Не съществуват юридически процедури това да стане, няма и вариант за техническото изпълнение на подобен план в обозримо бъдеще. Смятаме, че излизането от еврозоната трябва да бъде изключено както поради политически, така и поради икономически причини“, обяснява той.

„Преструктуриране на дълговете няма да доведе до намаляване на номинала на облигациите, а по-скоро до отлагане на плащанията по лихвите или главницата. Като следствие от това частните кредитори ще запазят позицията си към Гърция и няма да имат затруднения“, коментира Посър.

Според него така ще се стигне до голямо облекчение, тъй като Гърция ще има достатъчно време, за да покрие дълговете си и ще може да си отдъхне.

Политиците в еврозоната вероятно се надяват подобен сценарий да се сбъдне бързо, но за гражданите на Гърция това може да не е добър вариант. Те ще трябва да платят цената на мерките, с които страната ще се бори с кризата.

„Някои предполагат, че банкрутите биха могли да създадат нестабилност във финансовата система – откъде да знаем, че тази перспектива не ни се представя от институции с прикрити интереси“, пита Шрьодер.

Може би не е далеч и моментът, когато гърците сами ще си зададат този въпрос, посочват анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
Boyko Tikvata
преди 13 години
Защото евро солидарността е пробита лодка, в която всеки бута всеки в морето, а дори може и да го "цапне" с греблото по главата. Евро солидарността е идеята която е "недоносче", а идеята за Еврото (общата валута) е по-жива от всякога. Това са две различни неща. Не мислете, че всички сме в "големия кюп" - следователно всички ще се държим за ръце в бурните води. Крахът и обедняването на едни са повод и причина за растежа на други. Може и да сме с обща валута, но това не значи, че сме с общи цели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
Boyko Tikvata
преди 13 години
Извод - след като вземете изпита с 6, спирате да повтаряте едничката истина от книгата на професора и гледате как реагира пазара и централните банкери. Преставате да повтаряте: "да се свети името ти професоре, на асистента ти, на шефа на издателството, на главния редактор, на подвързвача, да се слави делото ти на шеф на катедра и цялата катедрена мафия, за дето се крепите един друг, да се свети името на декана и ректора и цялата университетска мафия, за дето се пазите взаимно до пенсия и ни задължавате да четем вашите буквари с кориците, вместо да ни дадете свободата да четем от западната литература и световните икономисти - благодарим за акедемичната демократичност"Слагате тези книги в библиотеката да хванат прах и си сменяте чипа, така че да не приемате всяка дума от медиите (професора) за чиста монета. И винаги гледате какво има на гърба на евро монетата - дали е орел, брадясал стар "чичка", 2 разпънати човека, дърво или гръцка богиня
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
Boyko Tikvata
преди 13 години
Не съм се считам за икономист. Забравям за медийната пропаганда, "играта на глупчо" в ЕЦБ и мрънкането на Меркел. Просто гледам какво правят централните банкери и спекулантите в подобни ситуации в миналото. Забравяме за проблема на гърците и се фокусираме върху проблема на банките. Представи си че плащанията за вилата на гръцкия митничар + яхтата на шефа на гръцкото ж.п. + островния рай на шефа на пътната агенция + 14-тата заплата на държавния служител са "пакетирани" от гръцкото правителство като CDO или MBS. Немското и френското правителство са кредитните агенции, които слагат висок рейтинг на тези книжа и "насъскват" банките да купуват облигациите. Това не ти ли прилича на "американската схема" от 2005 - 2007? Какво направи дядо ти Бернанке - изкупуваше "книжа с ААА" от банките им наливаше свежи парици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Lazy
преди 13 години
Ти си много по-напред от мен в тази материя. Очевидно си икономист за разлика от мен. Просто си мисля че подобна стъпка ще разбие мита за необратимост на еврозоната и оттам ще срине доверието в тази валута. За да има еврозона, ЕЦБ трябва да покаже че е в състояние да се справи с подобни проблеми във всички членове на еврозоната. Лично аз смятам че ако ще има единна валута, трябва да има и единна фискална политика с което разбира се повечето държави няма да са съгласни. А за резване на заплатите на половина абсолютно смятам че е правилно и трябва да се случи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
smart-ass
преди 13 години
пардон, тримата новоприети мазохисти от бившия соц. блок - почти забравих за бедна, гладна и премръзнала Естония, за която и 15% икономически спад не се оказа спирачка за влизане в "големия кюп". Явно нашият Дянков от тях се е учил. Те поне ще се възстановят заради близостта до Скандинавия и климата (не взимат сиеста от 2 до 4 на сянка, не клинчат от работа в 4 следобед да ковнат някоя бирица или вечерен плаж през май, зимата не излизат да протестират като гърците, защото няма кой да им "пали печката"), а нас в сандвича Гърция - Румъния и от запад Сърбия и не толкова далеч Унгария (магистралния идеал на Бойко и Роско Валяка) нямаме кой да ни издърпа от блатото, а сами не можем да се измъкнем от беднотията - нямаме си нито Германия, нито Скандинавия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
smart-ass
преди 13 години
Но дори и цялото дългово бреме да им снемат на гърците, пак ще имат фискален дефицит и нужда от външни парици. Забравих да поясня, че преструктурирането в стил КюИй може да бъде безболезнено за немските банки, но не и за обикновените хорица, заради инфлацията (отслабено евро и високи цени на суровини и храни). Иначе тази част от Евро зоната на север от планинската верига Пиренеи - Алпи - Карпати си е много стабилна и интегрирана. Това, че юга не се вписва в икономическата география на сегашна Европа, не значи че "ядрото на еврото + двамата новоприети мазохисти от бившия соц. блок" не ги устройва обща валута. Дори югът може да си остане с евро (ако ги е срам да се върнат към старите си валути) - просто икономическите различия ще се задълбочат (със и без евро). Това не значи край на еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
smart-ass
преди 13 години
Не мисля така. Какво като не могат да си платят дълга. Забравяш за възможностите на ЕЦБ да изкупи от банките гръцките облигации и да им влее свежи парици. Един вид QE - като на Фани и Фреди, Сити и ЕйАйДжи и т.н. От друга страна съвсем безболезнено ЕЦБ може да предоговори плащанията с гърците с удължен гратисен период и без излишно мрънкане от страна на Меркел, защото колкото гръцката икономика затъва в блатото, толкова немската скача до небето, заради ефекта на отслабеното евро и именно мрънкането и "раздухването" на проблема около гърците дават възможност на старците във Франкфурт да държат юздите на еврото по-здраво така, че Дойч експорт за САЩ, Китай и ЦИЕ да не страда, а юга да вземе още някое евро като кацнат "чайниците", янките, кенгурата или канадците. Не пречи гърците да запазят еврото и да си резнат заплатите на половина за да са номинално конкурентни на ЦИЕ (реално никога няма да са)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 6
Lazy
преди 13 години
Излизането на било коя държава от Еврозоната особено пък по причина че не може да си обслужва дълга, ще бъда края на еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
amanotumnici
преди 13 години
Излизането им от еврозоната е единственият изход за гърците от създалата се ситуация. В момента цяла Европа храни гърците. Те трупат дълг, който не могат и няма да върнат. Докога? Високият им стандарт се поддържа изкуствено. Докога? Връщането на драхмата и нейното автоматично обезценяване ще покаже къде реално се намират гърците. Това ще е болезнено, но поне ще знаят, че стъпват върху земя. В момента се клатушкат върху една дъска, плуваща някъде в морето и само гледат кой и кога ще им я дръпне изпод краката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Lazy
преди 13 години
По-добре ужасен край отколкото ужас без край
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още