IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch повиши перспективата пред кредитния рейтинг на България

Перспективата е вдигната от негативна на стабилна, което означава, че едва ли скоро рейтингът на държавния ни дълг ще бъде понижаван

09:56 | 25.05.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Fitch повиши перспективата пред кредитния рейтинг на България

Агенцията за кредитен рейтинг Fitch повиши перспективата пред рейтинга на държавния дълг на България, съобщава Wall Street Journal. Така перспективата вече не е негативна, а позитивна, което прави вероятността от понижаване на кредитния рейтинг в краткосрочен план минимална.

Решението отразява намаляващите нива на задлъжнялост на България и възстановяването на икономиката.

Към момента рейтингът на деноминирания в левове дълг на България е ВВВ, а на този в чуждестранна валута – ВВВ-. Това е съответно на две и една степени над считания за неподходящ за инвестиции рейтинг “junk”.

Според Fitch e възможно кредитният рейтинг на България да бъде повишен в случай, че в банковия сектор се видят ясни сигнали за стабилизация, а нивата на бюджетния дефицит и външния дълг намалеят допълнително.

Понижаване на рейтинга пък може да се очаква при негативни въздействия на кризата в Гърция или слабо вътрешно търсене.

Макар лошите кредити да се увеличават заради слабото вътрешно търсене, кредитните институции са добре капитализирани и имат значителни буфери срещу евентуални шокове, смятат от Fitch.

Силното представяне на износа от България е подкрепило свиването на дефицита по текущата сметка до 1% от БВП през миналата година, след като през 2008 и 2009 година нивото му е било съответно 23% и 8,9%, пише Wall Street Journal.

Бюджетният дефицит през миналата година пък е бил 3,2% от БВП, след като през 2009 година е бил 4,7%. Вижданията на анализаторите от Fitch са, че през тази година е реалистично бюджетният дефицит да бъде 2,5% от БВП.

Външният дълг на България е спаднал с 8 процентни пункта спрямо 2009 година до 41% към края на 2010 година, допълва вестникът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
stoci_90
преди 13 години
В грешка си В+ е доста по- ниско от ВВВ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
wenci
преди 13 години
"Международната кредитна агенция "Фитч" понижи кредитния рейтинг на Гърция от ВВ+ до В+" на 21.05. А бе какви са тия измислени рейтинги 300млрд дупка и по-добър рейтинг от нас (България).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
niki5
преди 13 години
Това е съответно на две и една степени над считания за неподходящ за инвестиции рейтинг junk. Ei ne vi pisna gluposti da pishete
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още