IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът и вътрешното потребление са ускорили растежа на германската икономика

Новината доведе до покачване на курса на еврото с 0,68% до 1,4113 долара

16:49 | 24.05.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Износът и вътрешното потребление са ускорили растежа на германската икономика

Износът и вътрешното потребление са допринесли за нарастването на германската икономика с 1,5% през първото тримесечие на 2011 г., потвърди федералната статистическа служба, цитирана от ДПА.

След съответните ценови корекции показателят отчита растеж с 5,2% спрямо същия период на 2010 г. През четвъртото тримесечие на миналата година беше отчетено увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) от 3,8% на годишна основа и 0,4% на тримесечна основа.

Особен тласък на икономиката на Германия през първото тримесечие на тази година е оказал строителният сектор, след като тежката зима предизвика рязко свиване на строителството.

Капиталовите инвестиции в строителството са скочили с 6,2% от януари до март спрямо последните три месеца на 2010 г. Инвестициите в машини и оборудване, както и автомобили, са нараснали с 4,2%.

Докато растежът на частното потребление е бил скромен (+0,4%), правителствените разходи (+1,3%) са допринесли значително за нарастването на показателя през първите три месеца на годината.

Износът се е увеличил с 2,3% спрямо предишните три месеца, а вносът е нараснал с 1,5%. На годишна основа коригираните данни показват растеж на износа с 13,5%, а на вноса - с 11,2%.

В същото време доверието на германския бизнес не се е променило през май въпреки опасенията за отражението на дълговата криза в еврозоната върху най-голямата европейска икономика и високите цени на енергията.

Индексът на мюнхенския институт Ifo, проследяващ бизнес климата в страната, този месец е останал без промяна на ниво 114,2 пункта. Анализаторите очакваха понижение до 113,6 пункта. Индексът е изчисляван въз основа на допитване сред 7000 ръководители на компании.

Тази новина доведе до покачване на курса на еврото с 0,68% до 1,4113 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Стефан Боров
преди 13 години
Deutschland
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още