IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са приликите и разликите между новия и стария закон за ВЕИ?

Една от ключовите промени е, че вече се насърчава производството на ток от ВЕИ за „собствени нужди“

08:00 | 20.05.11 г. 9
Автор - снимка
Създател
Какви са приликите и разликите между новия и стария закон за ВЕИ?

Новият Закон за енергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) влезе в сила от 3 май. Част от залегналите в него норми и изисквания са близо до тези в предишния, но имаше и изменения, направени в последния момент при гласуването в парламента.

В крайна сметка законът е факт и трябва да се спазва, макар че не всички представители на бизнеса за производство на енергия от ВЕИ са доволни от (част) от клаузите в него, същото се отнася и за други сектори на икономиката.

Основните разлики от юридическа гледна точка между предишния и сегашния Закон за ВЕИ бяха представени на икономически форум в София от адвокат Николай Кискинов.

В новия закон се предвижда всяка година да има т.нар. процедура за разпределение на капацитета на електрическата мрежа. При нея Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) одобрява планираните за следващата календарна година максимални електрически мощности, които могат да бъдат предоставяни за присъединяване към електрическата мрежа на обекти за производство на електрическа енергия от ВЕИ по зони на присъединяване, нива на напрежение и видове възобновяеми източници.

Това означава, коментира адвокатът, че инвеститорите в мощности с ВЕИ ще се съобразяват с капацитета на мрежата, т.е. при много желаещи не е гарантирано присъединаването им за дадения период.

В предишния закон присъединяването трябваше да е своевременно, но то така или иначе се съобразяваше с възможностите на Националната електрическа компания (НЕК) или електроразпределителните предприятия (ЕРП), въпреки че по принцип беше гарантирано.

Съществена новост е изискването производителят на ток от ВЕИ да заплаща за присъединяване на изграждания от него енергиен обект при сключването на предварителен договор за присъединяване цена в размер на 25 000 лева за всеки мегават (MW) инсталирана мощност за съоръжения до 5 мегавата и 50 000 лева – при по-голяма мощност.

Въпросната цена за присъединяване се заплаща на енергийното предприятие – собственик на преносната или разпределителната мрежа (т.е. НЕК или ЕРП), което е длъжно да извърши присъединяването в определения в договора срок.

Подобни изисквания под една или друга форма има залегнали и в законовите разпоредби на европейските страни, в някои случаи много по-строги от нашите.

И в предишния, и в сегашния Закон за ВЕИ съществена част касае начина на определянето на преференциалните цени за изкупуване на произведения от ВЕИ (слънце, вятър, биомаса, вода) ток, както и периода на прилагането на тези преференциални цени.

Основният метод, по който се определя преференциалната изкупна цена на тока от ВЕИ е същият, но за разлика от преди, сега намалението на цената всяка година може да е според преценката на ДКЕВР, а не само до 5%. Намалението на цената е заради поевтиняването на съоръженията за производство на електроенергия от ВЕИ, особено на соларните панели, които сега са най-скъпи.

Според новия закон срокът на задъжително изкупуване на ток от слънце е 20 години (преди беше 25 години), от биомаса – също 20 години (при предишния вариант беше 15 години), а при останалите мощности с ВЕИ – 15 години.  

Адвокат Кискинов отбеляза, че в разглеждания в момента в парламентарните комисии проект на Закон за земеделските земи, в частта касаеща ВЕИ, в първоналния вариант се забраняваше разполагането на вятърни и слънчеви паркове върху плодородните земеделски земи, т.е. категории І до ІV.

Сега обаче има и вариант, при който тази забрана да важи само за слънчевите панели, но не и за вятърните паркове, мотивите за което не са ясни. Предложението на Министерството на земеделието е забраната за строеж на съоръжения с ВЕИ да е пълна за плодородните земи. Имаше и преложения на представители на земеделския сектор тя да се  разпростре и за част от по-неплодородната земя. Ограничения за разполагането на съоръжения с ВЕИ има и в Европа. 

Новият закон насърчава производството на ток от ВЕИ за „собствени нужди“, като това може да стане най-вече чрез слънчеви панели, монтирани на сравнително големи къщи и други сгради, обърна внимание адвокакът.

От друга страна, при проектите с ВЕИ, които са реализирани с финансиране по грантови схеми, преференциалните цени са по-ниски отколкото тези при подобни проекти, финансирани на общо основание. Презумцията тук е да има равнопоставеност, т.е. проектите, ползвали облекчено финасиране още при реализацията си, да не ползват едновременно и високи преференциални цени.

Investor.bg кани всички, които се интересуват от инвестициите във възобновяема енергия, на следващата среща на Клуб Investor.bg. Тя ще бъде посветена именно на въпросите около ВЕИ-сектора. Повече информация може да получите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 13 години
20 000 -30 000 = сериозен капитал!? ...http://enprom.bg/solar-energy
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
Gargantua
преди 13 години
Прекалено наивно е да смятаме, че за хората от обезлюдяващите райони това е бил "изход", за този вид бизнес е нужен много сериозен КАПИТАЛ, до сега беше пълна анархия, тук перка там перка и накрая ние плащаме високата цена, защо ? - ами защото нямаше правила, сега закона е направен в съответствие с европейските практики, и там го има бизнеса, но всичко става ПО ПРАВИЛА ! До сега далаверата вървеше и хората с големи възможности си гарантираха стабилни приходи за 20г. напред инвестирайки само и единствено в собствена апаратура - ами това никъде го няма. Мисля че закона е добър, поне по-добър от предишния защото са въведени ясни правила, не може да се изкупуват мощности които са ненужни, това означава чиста печалба за едни и големи загуби за държавата - сиреч за НАС ! Не забравайте, че икономиката се задвижва от ЕВТИНА енергия и не виждам освен огромните ползи за частните инвеститори къде е ползата за страната ни от скъпата зелена енергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 13 години
Просто следи новините !:))...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 13 години
Не виждам във ВЕИ измама1:) Виждам обаче възможност за хората във обезлюдяващи се райони на страната! Това би им осигурило ресурс за оцеляване а защо не и на просперитет в бъдеще, ако използват разумно приходите от продажбата на енергия! Някой обаче, реши да им отнеме тази възможност или поне да я ограничи ! Скоро ще се види в чия полза е изкован новия закон:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
dobribozhilov
преди 13 години
ВЕИ са измама и правилното поведение е да се лобира в ЕС за отмяната им, а не да създаваме административно гарантирани бизнеси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Ironic
преди 13 години
Закона е някакъв компромис, но все пак стъпка напред. Би трябвало много по-драстично да се махнат субсидиите. Сигурен съм, че ако махнат цялото привилегировано изкупуване пак ще продължи бясно да се строи. Цялата тази тълпа инвеститори дето са скочили на ВЕИ-та е същата от моловете, офисите и хотелчетата. Рентиери, мутри, чужди хишници, които нямат елементарни познания и въображение да си вложат в нещо смислено парите си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
STRAHO
преди 13 години
Всичко това се прави, за да отнемат правото хора извън кръга на "избраните" да инвестират и съответно да печелят! Създават изкуствени бариери които могат да бъдат прескочени само от по заможните прослойки от населението /които никак не са много/. Така по малоимотните няма да имат избор, освен да продават земята си на ниска цена. Ако, този закон не им свърши работа, пак ще го променят независимо кой ще е в "официалната власт" власт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
stdmv
преди 13 години
Кюрфишеци. Ние ще продаваме кухи тикви и гола вода. Нека другите се морят с ВЕИ. Така каза главният профан - премиерът
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
BGWEA
преди 13 години
Дали авторката на статията би могла да посочи конктретна страна в Европа, където се забранява изграждането на ВЕИ проекти върху земеделски земи ? Има страни, като например Германия, където изграждането на фотоволтаични паркове върху земеделски земи не се стимулира като просто не им се дава преференциална цена за изкупуване на енергия, но не е забранено изграждането им изобщо. Забраната е дискриминационна мярка, особено ако е само срещу един сектор, защото няма забрана за изграждане на хотели например. Самата забрана е неоправдана, тъй като ВЕИ и земеделието могат да съществуват заеднo.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още