IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HP с мрачна прогноза за бъдещето, акциите на компанията поеха рязко надолу

Компанията понижи прогнозите си за годината заради слабото потребителско търсене и неясните икономически перспективи

11:47 | 18.05.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
HP с мрачна прогноза за бъдещето, акциите на компанията поеха рязко надолу

Американската компания за производство на компютърни системи и периферия Hewlett-Packard обяви обезпокоителни прогнози за перспективите пред сектора. Това предизвика разпродажби и спад на пазарната капитализация на дружеството от 7,3 на сто в рамките на вчерашната борсова сесия.

През тримесечието до края на април, което се явява второ за фискалната година на компанията, е постигната печалба от 2,3 млрд. долара, или 1,05 долара на акция. За същия период на миналата година положителният резултат на компанията бе 2,2 млрд. долара, или 91 цента на акция.

Коригирана с еднократните ефекти, печалбата на HP е 2,7 млрд. долара, или 1,24 долара на акция, при очаквани 1,21 долара на акция, пише MarketWatch.

Приходите на компанията са нараснали с 3% до 31,63 млрд. долара, което е малко над предварителните прогнози, които бяха за 31,5 млрд. долара.

Hewlett-Packard разочарова инвеститорите с понижената си прогноза за настоящото тримесечие, както и за цялата фискална година. Това засили понижението в цената на акциите на компанията и те вече са с над 20% под нивото си от февруари тази година.

За настоящото тримесечие се очакват приходи в рамките на 31,1 – 31,3 млрд. долара и печалба от 1,08 долара на акция при отчитане на еднократните ефекти. Очакванията на пазара бяха за приходи от 31,8 млрд. долара и 1,24 долара печалба на акция.

Прогнозата за фискалната година, която приключва през октомври, е за приходи между 129 и 130 млрд. долара и печалба на акция от около 5 долара. Предишната прогноза, обявена в края на февруари, беше за печалба на акция от 5,20 – 5,28 долара.

Като причина за влошените прогнози се посочват неясните икономически перспективи, проблемите, предизвикани от природните катаклизми и слабото потребителско търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Lazy
преди 13 години
Ако съдя по това, което правят в България, сериозно се преориентират от хардуерен производител към аутсорсинг и консултантски услуги и смятам че се справят много добре. Едни гърди са напред за облаците в сравнение с другите а ако в развитието на ИТ индустрията има някаква логика, то това е бъдещето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още