IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бляскавата кариера на Доминик-Строс Кан в МВФ приключва със скандал

Задълженията на арестувания заради обвинение в сексуално посегателство ще бъдат поети от Джон Липски

08:32 | 16.05.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Откакто оглави Международния валутен фонд (МВФ) преди три години и половина, всичко изглежда се удаваше отлично на Доминик Строс-Кан - до скандала в събота, който най-вероятно ще помрачи окончателно равносметката от неговото управление, информира Франс прес.

Строс-Кан, който е на 62 години, беше обвинен в Ню Йорк в сексуално посегателство и опит за изнасилване на хотелска камериерка. По думите на неговия адвокат той отрича обвинението.

Ако то обаче се потвърди, Строс-Кан е застрашен с дисциплинарна процедура и уволнение. Не е ясно какви действия трябва да се вземат в подобен случай, защото уставът на МВФ не предвижда вероятността негов ръководител да бъде обвинен и да твърди, че е невинен.

Говорител на страните от еврозоната заяви, че фондът ще бъде представен днес на срещата на министрите на финансите в Брюксел, в която трябваше да участва и Строс-Кан.

"Той направи много за МВФ, но фондът не е една единствена личност", изтъкна Едуин Труман, икономист, съветвал американското министерство на финансите за отношенията с МВФ през първите месеци, след като Барак Обама стана президент през 2009 година.

Според Труман трагедията е много по-голяма за Строс-Кан, отколкото за фонда.

"Позорният край на Доминик Строс-Кан настъпва тъкмо в най-лошия момент за Европа", коментира бившият икономист от МВФ Есвар Прасад. "Борбата за ръководните постове вече тихомълком е започнала и сега ще се засили", допълни той.

Както повечето икономисти, той прави бляскава равносметка на дейността на бившия френски министър на финансите: "въпреки всичките си слабости Строс-Кан беше солиден и ефикасен боец в МВФ. Той се възползва от възможността, която се появи заради кризата, за да увеличи ресурсите на фонда и да подобри неговата организация и разпределението на правомощията".

Строс-Кан беше приет като цяло добре във Вашингтон. Свободните му маниери, бързият му ум, икономическите му познания и талантът му да води преговори направиха впечатление още с идването му във Фонда му през есента на 2007 година.

Световната финансова и икономическа криза го изтласка на преден план на международната сцена. Много държави една след друга поискаха помощ от МВФ: Исландия, Украйна, Пакистан, Гърция, Ирландия, Португалия...

Строс-Кан, чийто рейтинг не преставаше да расте в социологическите проучвания във Франция, защитаваше с убеждение ролята си на "лекар" за болните икономики. Вчера говорител на гръцкото правителство, което е изпаднало в най-тежко финансово положение, заяви че Атина ще продължи без проблем да прилага програмата за икономическо възстановяване, решена преди скандала със Строс-Кан съвместно с МВФ.

Междувременно от МВФ обявиха, че задълженията на арестувания Доминик Строс-Кан ще поеме първият му заместник, американецът Джон Липски.

Говорителят на МВФ Уилям Мъри заяви, че на Липски предстои среща с членовете на управителния съвет, за да ги информира за случващото се.

"В съответствие със стандартните процедури на фонда Джон Липски, първи заместник-директор, ще бъде управляващ директор, докато титулярът отсъства", посочи говорителят и добави, че Липски ще председателства неофициалното заседание на управителния съвет.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
cherneva
преди 13 години
то е ясно че всичко е скалъпено с цел да го махнат на всяка цена. пречи. тия които си вършат работата не са желани и това е не само в БГ... накъде е тръгнал света и искаме ли да го следваме или не, ние нямаме избор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Boyko Tikvata
преди 13 години
За бога пуснете този човек заради саможертвата му (приноса) за спада в цените на нефта и еврото. Тези които трябва да са на негово място са Сорос, Бъфет, Роджърс и всички от "Гадни долни мръсни спекуланти енд партнърс" Лимитид. Те са тези които реално изнасилват народа, а не предполагаемо. Те трябва да лежат доживотно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 13 години
Ей, ама "по-мазна" снимка не му намерихте? =)И как да разбирам: "...уставът на МВФ не предвижда вероятността негов ръководител да бъде обвинен и да твърди, че е невинен." Ами то по тая логика може да се спретне обвинение срещу всеки - и дай да го гоним. Пък като знам колко разтегливо понятие е "сексуално посегателство и опит за изнасилване", чак им се чудя на акъла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още