IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на „Набуко” ще започне през 2013 г.

Изпълнението на проекта се удължава с една година в съответствие с графика на доставките

17:39 | 06.05.11 г.
Строителството на „Набуко” ще започне през 2013 г.

Изпълнението на проекта „Набуко” се удължава с една година. Строителството на газопровода се планира да започне през 2013 г., обявиха днес актуализирания график от Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл. Досега се предвиждаше началото на строителството да е през 2012 г. Промяната е в съответствие с графика на доставките на природен газ в Каспийския регион и региона на Близкия Изток, според изискванията на потенциалните доставчици.

„Прогресът на „Набуко” е видим с напредването на процедурата по изготвяне на доклада по Оценка на въздействието върху околната и социалната среда (ОВОСС), както и с конкретни стъпки за подсигуряване на доставките и напредъка в другите направления на проекта”, коментира Райнхард Мичек, изпълнителен директор на Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл.

„Процедурата „Отворен сезон” ще започне в момента, в който имаме ясни индикатори за конкретни ангажименти по доставката на газ. Веднага след това ще се премине към подписване на окончателното инвестиционно решение. Така ние очакваме първите доставки на газ да бъдат осъществени през 2017 г.”

“Набуко” ще свързва най-богатите на природен газ региони в света - Каспийския регион и Близкия изток с пазарите на европейските потребители. Газопроводът ще свърже източната граница на Турция с Баумгартен в Австрия - един от най-важните газови разпределителни центрове в Централна Европа - през България, Румъния и Унгария.

Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл е учредена на 24 юни 2004 г. с цел проектиране, изграждане и експлоатация на газопровод „Набуко”. Компанията е със седалище във Виена и е собственост на акционерите в „Набуко” - OMV (Австрия), MOL (Унгария), Transgaz (Румъния), Български Енергиен Холдинг (България), Botas (Турция) и RWE (Германия). Всеки акционер притежава равен дял от 16,67%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още