IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на услугите в САЩ се забавя повече от очакваното

Ако тенденцията не се окаже временна, то може да се очакват нови проблеми за американската икономика

18:37 | 04.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Секторът на услугите в САЩ се забавя повече от очакваното

Темпът на растеж в сектора на услугите в САЩ се е забавил изненадващо силно през април. Това показват данните на Института за управление на доставките, съобщава Ройтерс.

Индексът на активността в сектора на услугите се е понижил до 52,8 пункта през април, след като месец по-рано нивото му е било 57,3 пункта. В предварителните прогнози на анализаторите не се очакваше спад, а бе заложен ръст до 57,4 пункта.

По правило, стойности над 50 пункта са сигнал за ръст на активността в сектора на услугите.

Индексът на новите поръчки е отстъпил до най-ниското си ниво от декември 2009 година – 52,7 пункта. Преди месец показателят бе на ниво 64,1 пункта. Индексът на заетостта също се понижава – от 53,7 пункта през март до 51,9 пункта през април.

„Това са слаби резултати. При това не само за основния индекс, но и в най-наподходящия за ситуацията показатл – този за новите поръчки”, коментира Пиер Елис, главен икономист в Decision Economics за медията.

„Това е сектор, който би трябвло да върви относително гладко по отношение на растежа, така че ако тенденцията на забавяне не се окаже временна това може да е ясен сигнал за дестабилизация на икономиката”, обяснява специалистът.

Днес бяха публикувани и други неособено обнадеждаващи данни за състоянието на американската икономика. Те дойдоха от пазара на труда, като стана ясно, че темпът на създаване на работни места в частния сектор се е забавил значително през април.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още