IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Такев: Предлагането на БФБ в пакет с ЦД прави сделката по-атрактивна

Изпълнителният директор на борсата се надява до края на годината да бъде привлечен ключов европейски инвеститор

18:50 | 04.05.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Иван Такев, Снимка: Investor.bg</p>

Иван Такев, Снимка: Investor.bg

Решението на българското правителство да предложи за продажба в пакет мажоритарния си дял в БФБ и този в Централен депозитар прави сделката по-атрактивна за потенциалните купувачи, заявява за Sofia News Agency изпълнителният директор на борсата Иван Такев.

„Продажбата в пакет ще даде на новия собственик свободата да определи своя собствена политика, както по отношение на търговията, така и след сключването на сделките“, посочва той.

Такев изразява увереност, че БФБ АД, чиито собствени акции от януари се търгуват на борсата, ще привлече ключов европейски инвеститор до края на годината.

„Засега имахме предварителни разговори с няколко големи пазарни оператори и техният първоначален интерес е окуражаващ“, казва Такев.

Според Такев увеличението на капитала на борсата, при което делът на държавата надхвърли 50% от 44% преди това, е било първата стъпка в приватизацията й.

„Сега държавата разполага с по-силна позиция при продажбата, тъй като предлага пълен и безусловен контрол над борсовия оператор. Листването на акциите на БФБ гарантира, че правителството ще получи справедлива цена за дела си плюс премия за контрол“, изтъква Такев.

Той признава, че самата продажба на БФБ няма да увеличи ликвидността на пазара или да възстанови доверието на инвеститорите, но „ще обезпечи наличието на всички механизми, необходими за това, както и на обща политика за борсата, което е в съответствие с водещите световни практики“.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
Gergana_Georgieva
преди 13 години
дааам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
Gergana_Georgieva
преди 13 години
даааам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
daskal
преди 13 години
Това сливане, нещо май им е убягнало от стратегията :) Сега трябва да я пренаписват отново. Nice, a.... Смешковци :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Алън
преди 13 години
БФБ не само с дял от ЦБ да я предложат, а и с бонус цял бардак флейтистки, пак няма да се намери баламурник който да я вземе. Такава пародия на борса, няма никъде по света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
jamiemirror
преди 13 години
Накратко - ръководството на БФБ признава че никога не е имало намерение да управлява и да я прави атрактивна.Това което се случи бе национализация + последваща продажба (да се надяваме - успешна). Ограбване на миноритарите от държавата - 21 век, България, ЕС .... смехории!Инак чисто технически БФБ + ЦД е правилна комбинация. Ако не беше измамата на която станахме свидетели - чудно ми е кой инвеститор с акъла си би поискал подобна борса вместо просто да си създаде нова?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още