IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на труда в САЩ отново започва да буксува

Създадените през април работни места са доста по-малко от предварително очакваното

18:12 | 04.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Пазарът на труда в САЩ отново започва да буксува

Пазарът на труда в САЩ показва признаци на забавяне. Това става ясно от публикуваните днес два доклада за разкритите работни позиции през април и за планираните съкращения на служители, пише CNN.

През април частният сектор в САЩ е създал 179 хил. нови работни места. Това е по-малко от очакваните от анализаторите 200 хил., но добрата новина е, че данните за март са ревизирани нагоре до 207 хил. нови работни места.

Данните са на частната компания ADP, която ежемесечно публикува картина на създаването на работни места в неправителствения сектор на САЩ.

Създаването на работни места през април е дошло от малките компании с по под 50 служители, както и от средните (с между 50 и 500 служители). И двата сегмента са създали по 84 хил. работни места.

При големите компании с над 500 служители създадените нови работни места са далеч по-малко – 11 хиляди.

Днес стана ясно още, че през април са намалели плановите съкращения на персонал. Свиването е с 12 на сто спрямо март до 36 490 съкращения, съобщават от консултантската къщa Challenger, Gray &Christmas. На годишна база планираните съкращения спадат с 5 на сто.

През април планираните съкращения са на най-ниското ниво от началото на годината. Резултатът е и третият най-нисък за последните 16 месеца.

Утре се очакват официалните данни на правителството за безработицата в САЩ през април. Прогнозите на анализаторите са, че нивото на показателя ще остане без промяна спрямо март – 8,8 на сто.

Днес щатският долар губи позиции срещу еврото, като към 18:10 часа българско време двете валути се разменят по 1,4883 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още